Sloophamer voor jaren 60-flat in stationsgebied Leiden: 'Ik heb hier een hoop herinneringen liggen'

LEIDEN - Na vijftien jaar antikraak en leegstand gaat de laatste jaren 60-flat bij het station in Leiden deze zomer tegen de vlakte. Daarvoor in de plaats komt De Geus: een woontoren met appartementen, een megabioscoop en winkels. De voorbereidingen voor de bouw beginnen vandaag met het weghalen van fietsparkeerplekken aan de achterkant van het gebouw. Oud-bewoner Midas Rooijakkers kijkt met veel plezier op de twee jaar dat hij in de flat woonde.
'Kijk, dit was onze keuken. Hier zaten we altijd naar de mensen bij de bushalte te kijken.' Midas Rooijakkers loopt voor de laatste keer door de flat waar hij veel herinneringen heeft liggen. 'Al met al heb ik hier een hele leuke tijd gehad. Al voelde het soms wel een beetje als kamperen in eigen huis.' Er wonen nu nog acht mensen antikraak in de flat, maar ook zij zullen binnenkort moeten vertrekken.
Oud-bewoner Midas Rooijakkers op het dak van de stationsflat
Oud-bewoner Midas Rooijakkers op het dak van de stationsflat © Robbert van Cleef
Op de plek waar nu supermarkt Jumbo zich bevindt, ontwikkelt Sustay uit Utrecht een duurzame woontoren van 70 meter hoog met daarin 96 huurappartementen. Daarnaast komen er een bioscoop met acht zalen, een congrescentrum, horeca en winkels. In de kelder komt één van de grootste fietsparkeerplekken in Leiden met bijna 3.000 plekken.

'Levendige stadswijk'

Wethouder Fleur Spijker is blij dat de bouw nu bijna kan gaan beginnen. 'We hebben gezegd dat van het stationsgebied een levendige stadswijk willen maken waar ook ruimte is voor kantoren maar ook voor terrasjes en horeca zodat het een aangenaam gebied wordt waar je uitgenodigd wordt om in te verblijven.' Zover is het voorlopig nog niet want De Geus zal vermoedelijk pas over drie jaar klaar zijn.
'Dit is een gigantische stap in onze grootse plannen,’ aldus Govert de Kok, mede-eigenaar van Bioscopen Leiden. 'Leiden heeft behoefte aan een grote bioscoop met de allerlaatste techniek en wij zijn heel blij om dit met De Geus te kunnen aanbieden. Daarnaast zijn wij heel trots dat wij zelf de twee horecagelegenheden gaan exploiteren. Op de begane grond een hippe eetgelegenheid voor de bioscoopbezoeker met snelle trek, bovenin een high profile restaurant en cocktailbar met uitzicht op het oude én nieuwe Leiden.'
Impressie van De Geus op de begane grond
Impressie van De Geus op de begane grond © Sustay
De oude flat werd gebouwd in de jaren 60. De Universiteit Leiden vestigde er de faculteit Sociale Wetenschappen totdat het gebouw zo'n 15 jaar geleden leeg kwam te staan. Vanaf dat moment woonden er alleen nog mensen antikraak in het gebouw.