Mooi weer met Pasen: bomvolle terrassen, maar nog steeds te weinig personeel

© ANP
REGIO - Het wordt een prachtig paasweekend, verwacht Omroep West-weerman Huub Mizee. Dat betekent dat de terrassen weer vol zullen stromen. Maar het personeelstekort waarmee veel horeca al kampt sinds de eerste lockdown, is nog niet voorbij. Hoe gaan horecabedrijven dat oplossen?
'Met ons gaat het gelukkig goed, maar voor veel ondernemers is er nu na corona sprake van een nieuwe kleine ramp', zegt John Gulay van O'Casey's in Den Haag en bestuurslid van de Haagse afdeling van Koninklijke Horeca Nederland (KHN). 'Door het gebrek aan personeel kunnen collega's de roosters niet rondkrijgen en ze zijn daarom bijvoorbeeld op maandagen en dinsdagen gesloten. Dat zijn de naweeën van corona. Voor personeel was er geen werk meer, die zijn elders werk gaan zoeken en komen zeker niet op korte termijn weer terug.'
En dat is lastig, zegt Gulay. 'Want met het mooie paasweekend dat in aantocht is, blijft de helft van de terrassen daardoor dicht en daar is niet altijd begrip voor vanuit de klanten. Gelukkig zijn mensen na corona wel op volle kracht aan het feesten en gaan ze lekker uit eten. Dat is een goed teken, alleen: waar haal je je personeel vandaan?'

Veel uitval door ziekte

Zijn Haagse collega Maarten Hinloopen, horecaondernemer en voorzitter van de Haagse afdeling van KHN is voorzien, wat personeel betreft. 'De problemen die we nog hadden en hebben, hebben vooral te maken met zieken. Geen Covid, maar griepachtige klachten. Maar als het wat mooier weer wordt, neemt het aantal mensen met klachten af en het is de verwachting en hoop dat dat nu ook zo loopt.'
De afgelopen tijd heeft de horeca zich moeten aanpassen aan het personeelstekort. 'Je kaart versimpelen zodat je het werk met minder mensen kan doen, bijvoorbeeld. Ook waren op de Grote Markt delen van het terras afgezet met touwen. met een bordje erbij dat op dat deel niet werd bediend. En als op een ochtend dan vijf man afbelde met griep, kwam dat touw een stuk dichter naar de zaak toe. Zo adem je een beetje mee. Je moet het doen met wat je hebt. Dat is beter dan dat je mensen over de kop laat werken. Dan heb je nog meer uitval.'
Maarten Hinloopen verwacht dat zich de komende tijd nog andere problemen zullen aandienen in de horeca. Er is sprake van een structureel probleem wat opleidingen betreft. De instroom van de koksopleiding bij het ROC Mondriaan was altijd al hangen en wurgen en dat is er door covid niet beter op geworden. Door de pandemie was de horeca geen aantrekkelijker werkgever, omdat alle panden om de drie maanden weer dicht moesten. De instroom bij Mondriaan blijft daarom al twee jaar achter. Omdat de koksopleiding drie jaar duurt, moeten we die klap nog verwerken.'
Bovendien voelen veel horecaeigenaren nog op een andere manier druk. 'Er ligt er nog een coronaschuld bij de horeca van zo'n 20 miljard euro. Dat geld moet wel terug', zegt Hinloopen. 'Dit is het moment om daar aan te werken, maar dat lukt niet als je je terras maar voor de helft kunt opendoen.'

'Personeel goed gebruiken'

'Ik kan niet praten voor heel Leiden', zegt Paul Herman, horecaman en bestuurslid van KHN afdeling Leiden. 'Maar in onze eigen ondernemingen kunnen we personeel nog heel goed gebruiken.' Wel is het personeelstekort iets minder dan net na de lockdown.
Om te zorgen dat mensen op het terras er met het mooie weer zo min mogelijk van merken, loopt al het personeel een stapje harder. 'Daarnaast zijn de diensten langer, iedereen werkt een paar uur extra', zegt Herman. 'We zullen zorgen dat het soepeltjes loopt, zodat mensen het niet merken als ze een biertje of een lunch bestellen.'
Het mooie paasweer zal leiden tot bomvolle terrassen. Dit was zondag in Scheveningen
Het mooie paasweer zal leiden tot bomvolle terrassen. Dit was zondag in Scheveningen © ANP

'Iets te kort dag na covid'

Ook in Noordwijk is het personeelsprobleem nog niet opgelost. 'Dat was natuurlijk al iets dat voor Covid speelde en alleen nog maar is uitvergroot. We zijn met man en macht bezig dit te herstellen, maar het is na Covid nog iets te kort dag', zegt Stephan Stokkermans, managing directeur van Huis ter Duin en voorzitter van de lokale afdeling van KHN.
Maar wervingscampagnes voor nieuw personeel zijn in volle gang en bij de meeste bedrijven is er ook weer aanwas. 'Mensen zien dat er voldoende functies beschikbaar zijn en vinden het ook weer leuk om in de horeca te werken', aldus Stokkermans. 'Bovendien heeft de horeca lessen geleerd uit het verleden. Door nieuwe arbeidsvoorwaarden is het werk stukken aantrekkelijker geworden en wordt meer gekeken hoe het de horecamedewerker extra naar de zin kan worden gemaakt.'

'Wees geduldig'

Stokkermans heeft ook nog een oproep aan iedereen die de komende dagen op een terras neerploft. 'Wees geduldig. Het is fijn als mensen er rekening mee houden dat het druk kan zijn. Als plekken of tafels leeg blijven, betekent dat dat er nog niet voldoende personeel is.'