Bijna alle leerlingen ingeloot op school van keuze, 76 leerlingen nog op zoek in Den Haag

Foto ter illustratie
Foto ter illustratie © ANP
DEN HAAG - Bijna alle leerlingen die in Den Haag, Leidschendam-Voorburg of Rijswijk de overstap maken van groep 8 naar de middelbare school, zijn geplaatst op de school van hun keuze. Dat zegt Ewald van Vliet namens alle scholen in Haaglanden. Ruim 6500 leerlingen meldden zich aan voor een middelbare school in de scholenregio Haaglanden. 76 scholieren hebben op dit moment nog helemaal geen school. 'Dat komt vooral omdat ouders maar één of twee scholen hebben aangegeven voor de loting', zegt Van Vliet.
De aanmelding voor een middelbare school in Den Haag, Leidschendam-Voorburg en Rijswijk verloopt centraal via Bovo Haaglanden. Vervolgens is er een loting. Dat geldt vooral voor populaire scholen. Bij de aanmelding werd aangeraden zes scholen in te vullen op de lijst. Uiteindelijk kwamen er 6719 aanmeldingen binnen, ruim 6300 scholieren kunnen terecht op de school waar ze het liefste heen willen, meer dan 250 kwamen terechtgekomen op de school van hun tweede of derde keus.
In totaal zijn 76 scholieren dus helemaal niet geplaatst. Zij moeten nu alsnog op zoek naar een middelbare school. Daarvoor is officieel 'de tweede ronde' in het leven geroepen. Dat gaat niet met een loting. Ouders kunnen op de website scholenwijzer.haaglanden.nl zien welke school nog plek heeft. 'En er is echt plek genoeg om iedereen te plaatsen', zegt Van Vliet.

Populaire scholen

Een aantal scholen in Haaglanden is erg populair. Dat geldt bijvoorbeeld voor alle vestigingen van het Maris College, maar ook Christelijk Lyceum Zandvliet is in trek en bijvoorbeeld de Haagse Montessorischool en het 's Gravendreef College in Leidschenveen. 'Als je maar één of twee scholen op je lijst zet, en dat zijn de populairste van Den Haag, dan heb je kans dat je nergens wordt geplaatst', verduidelijkt Van Vliet.
Wie in de tweede ronde meedoet en de scholenwijzer bekijkt, ziet inderdaad dat er nog plek genoeg is. De meeste lege stoelen voor volgend jaar zijn nu nog te vinden bij het Wateringse Veld College. Ook het Johan de Witt college aan de Zusterstraat in Den Haag heeft nog plek zat voor bijna alle leergangen en dat geldt ook voor Lyceum Ypenburg en voor College St. Paul aan de rand van Den Haag en Wassenaar.

Soms toch plek op nu 'volle' school

Ewald van Vliet vermoedt overigens dat er toch nog wel plekken vrijkomen op scholen die nu volledig zijn 'volgeboekt'. 'Vaak zie je dat er toch nog mensen gaan verhuizen, of dat ouders in een scheiding en dan toch nog voor een andere school kiezen om hun kinderen naartoe te sturen. Maar er is zeker geen wachtlijst. Dus dan moet je het zelf in de gaten houden en je kind opnieuw aanmelden, als blijkt dat er een plekje vrijkomt op de school die hij eerder als eerste of tweede keus opgaf.'