De duurzaamheidstips van Henk in tijden van klimaatcrisis en de oorlog in Oekraïne

Foto ter illustratie
Foto ter illustratie © ANP
DELFT - Boodschappen doen is een prijzige aangelegenheid, tanken is niet leuk meer, de gasprijzen rijzen de pan uit en we kijken allemaal met argusogen naar ons besteedbaar inkomen. Reden om zuiniger en duurzamer aan te gaan doen. Maar er wás al een andere reden volgens de Delftse milieuactivist Henk Tetteroo: het klimaat.
Tetteroo is al vijftig jaar bezig met het milieu. 'Ik wil graag een goede planeet achterlaten en als we zo doorgaan, halen we de klimaatdoelen van Parijs niet. Dan stijgt de temperatuur op aarde meer dan 1,5 graad en worden hele delen van de wereld onbewoonbaar. Dat levert vervolgens enorme vluchtelingenstromen op.' De Delftenaar maakt zich zorgen.
'We moeten nu, nu, nu, wat doen.' Tetteroo vindt dat niet alleen de overheden aan zet zijn, maar ook individuele mensen kunnen bezuinigen en verduurzamen om hun zogeheten footprint op de aarde te verkleinen. In zijn woning is alles er opgericht dat te bewerkstelligen.

Persoonlijk Duurzaam Jaarverslag

Hiertoe houdt hij een PDJ bij, een Persoonlijk Duurzaam Jaarverslag. Hierin staat nauwgezet hoeveel water, gas en elektra hij bijvoorbeeld verbruikt of hoeveel zwerfafval hij geruimd heeft. Het is een manier om zichzelf scherp te houden. 'Als ik mijn eigen doelen niet haal, kan ik mezelf bijsturen door bijvoorbeeld even minder te stoken'.
Ter lering ende vermaak, maar vooral ter inspiratie, hier vijf verduurzamingstips van Henk Tetteroo:
Bespaar- en duurzaamheidtips van Henk Tetteroo