Elf jaar cel geëist voor drogeringen en verkrachtingen tijdens seksdates

Foto ter illustratie
Foto ter illustratie © ANP
DEN HAAG - Twee Haagse vrouwen en een man krijgen als het aan het Openbaar Ministerie ligt celstraffen van elf jaar. Een van de vrouwen nodigde andere vrouwen uit voor een afspraakje en de slachtoffers werden daar verrast door de aanwezigheid van de andere verdachten. De slachtoffers werden volgens het OM bedwelmd, waarna de drie verdachten seks met de vrouwen hadden.
De drie Hagenaars ontkennen dat ze de vrouwen hebben gedrogeerd met GHB of een andere drugs. 'Dat is nooit gebeurd', verklaarden ze in koor. Ook zeggen de vrouwen (35 en 31) en man (42) uit Den Haag dat de seks niet tegen de wil van de slachtoffers is gebeurd.
Volgens het trio hebben de seksdates wel plaatsgevonden, maar gebeurde het allemaal op basis van vrijwilligheid. Daar denken de slachtoffers zelf anders over. Tien vrouwen hebben zich bij de politie gemeld vanwege hun negatieve ervaringen tijdens afspraken vanaf 2013 in de woning van het Haagse trio. Vier vrouwen hebben daadwerkelijk aangifte gedaan. De beschuldigingen tegen de 35-jarige Tamara van der Z., de 31-jarige Melissa V. en de 42-jarige Jeroen D, zijn ook gebaseerd op filmpjes die zijn gemaakt van de seksdates.

'Ging om gezelligheid en seks'

Volgens de officier maakte een van de twee vrouwen via internet een afspraak met een slachtoffer. Die dachten dat ze met een persoon hadden afgesproken en werden tijdens de afspraak in de woning van de verdachten verrast door de aanwezigheid van de twee andere verdachten.
De drie verdachten verklaarden tijdens de rechtbank dat alles op zo'n avond vrijwillig ging. Zo zouden de deelnemende vrouwen hebben geweten dat het die avond om seks zou gaan. 'Het ging om gezelligheid en seks', vertelde Van der Z. tijdens de zitting. Zij verbaasde zich erover dat de vrouwen er niet op hadden gerekend dat nog een andere vrouw en ook een man aan de seksdate deelnamen. 'Ze konden zelf ook aangeven als ze geen seks wilden met een man', verklaarde D. op de zitting.

Verdachten hadden driehoeksverhouding

De mannelijke verdachte heeft al jaren een relatie met de 35-jarige Van der Z. Enkele jaren geleden kreeg het stel een driehoeksverhouding met de jongste vrouwelijke verdachte. Slachtoffers verklaarden bij de politie dat ze bij binnenkomst in de woning van het drietal al snel een shotje kregen aangeboden. Na het drinken werden ze onwel en slap. Volgens de officier van justitie waren de slachtoffers met de GHB 'onmachtig' gemaakt, waarna het Haagse trio seks met de slachtoffers had. 'De vrouwen waren niet meer in staat hun vrije wil te uiten', zei de officier van justitie. Daarom was er volgens de aanklaagster sprake van gezamenlijke verkrachtingen door het trio.
'De slachtoffers waren kwetsbare vrouwen, die op zoek waren naar gezelligheid. Ze zijn doelbewust naar de woning gelokt, en zijn daar seksueel misbruikt.' Het Openbaar Ministerie beschuldigt het drietal ook van de aanwezigheid van een vuurwapen en munitie in de woning. De rechtbank doet over twee weken uitspraak.