Hagenaar veroordeeld tot tien jaar cel en tbs voor wurgen echtgenote

Archieffoto van bloemen op de galerij bij het flatgebouw aan de Vrederustlaan in Den Haag
Archieffoto van bloemen op de galerij bij het flatgebouw aan de Vrederustlaan in Den Haag © Omroep West
DEN HAAG - De rechtbank heeft woensdag de 50-jarige Hagenaar Abbas J. veroordeeld tot tien jaar cel en tbs met dwangverpleging voor de moord op zijn vrouw in 2020. Volgens de rechtbank gebeurde dit opzettelijk en met voorbedachten rade. De man wurgde de 38-jarige Sofia met een badjaskoord. Volgens de advocaat van J. handelde hij uit overmacht. J. zou de mishandelingen van zijn toen 2-jarige dochtertje, door haar moeder, hebben willen stoppen.
Volgens de advocaat van J. handelde hij uit overmacht. J. zou de mishandelingen van zijn toen 2-jarige dochtertje, door haar moeder, hebben willen stoppen. De de rechtbank oordeelt dat er geen sprake is van overmacht, dat de man niet heeft gehandeld in een 'ogenblikkelijke gemoedsopwelling', maar juist doordacht, doelgericht en in zekere mate koelbloedig.
De Hagenaar belde na de moord zelf de politie. Agenten vonden zijn vrouw in de woning aan de Vrederustlaan in Den Haag met een blauw koord stevig om haar nek gebonden. Dit koord bleek het moordwapen. De vrouw werd gereanimeerd maar overleed twee dagen later in het ziekenhuis.

Verminderd toerekeningsvatbaar

De gedragsdeskundigen die de man in het Pieter Baan Centrum hebben onderzocht, hebben vastgesteld dat de Hagenaar aan een ernstige ziekelijke geestesstoornis lijdt en dat deze stoornis van invloed is geweest op het plegen van de moord. Zij hebben de rechtbank geadviseerd hem om die reden verminderd toerekeningsvatbaar te verklaren.
De rechtbank gaat hierin mee en legt hem, naast de gevangenisstraf van tien jaar, de tbs-maatregel op.

Stelselmatige mishandeling

De omstandigheden van het gezinsdrama kwamen tijdens een zitting in januari al uitgebreid aan bod. Toen werden ook foto's en filmpjes getoond van blauwe plekken die het kind volgens de verdachte door toedoen van de moeder zou hebben opgelopen. De vermeende mishandelingen van het dochtertje zouden volgens het Openbaar Ministerie (OM) niet hebben plaatsgevonden, ondanks de blauwe plekken. 'Kleine kinderen stoten zich en vallen', aldus de aanklaagster.
De advocaat van de verdachte noemde het vreemd dat het OM de stelselmatige mishandeling niet wilde zien. Het meisje zou zijn geknepen, geschopt, geslagen; soms wel tien keer per dag. Volgens de raadsman kreeg zijn cliënt daar stress en verdriet van en leidde dit uiteindelijk tot zijn daad.