'Ik leef weer, ik doe het weer', Bas Muijs herstelt na zware hartaanval

Bas Muijs
Bas Muijs © ANP
DEN HAAG - 'Het is afschuwelijk. Het is net of er een sterke band om je lichaam wordt getrokken.' Zo beschrijft oud-Radio West-presentator Bas Muijs het gevoel dat hij kreeg toen hij afgelopen december werd getroffen door een hartaanval, die hem bijna het leven heeft gekost. De 45-jarige Bas is nog aan het herstellen. 'Ik leef weer, ik doe het weer', zegt Bas. 'Maar het is echt een hele heftige tijd.' Die ook voor een mooi nieuw begin van de muziekcarrière van zijn 73-jarige vader zorgt.
De voormalige soapster doet voor het eerst zijn verhaal bij Menno in de Middag op Radio West. 'Het gebeurde 's nachts. Het leek of alle lucht en leven uit me werd geperst. Ik sloeg mijn vrouw wakker en die had wel in de gaten dat het foute boel was', vertelt hij over het moment dat hij de hartaanval kreeg. Op dat moment weet hij nog niet wat er precies aan de hand is. Achteraf blijkt dat hij geluk heeft gehad: het bloedpropje in één van zijn kransslagaders schoot los, zodat zijn hart weer zuurstof kreeg.
Bas Muijs over zijn zware hartaanval:
Bas Muijs herstelt na zware hartaanval
'Ik kwam op de eerste hulp terecht, en daar werd bloed afgenomen. Daaruit bleek dat het een hartaanval was. Ik zei letterlijk: "Ik denk dat je je vergist, ik heb alleen last van mijn maag." Maar ze lieten me niet uitpraten en rolden mijn bed al weg, op weg naar een groot onderzoek. Ik geloofde niet wat ik hoorde', zegt de Haagse acteur, die jarenlang was te zien als Stefano Sanders in Goede Tijden Slechte Tijden.

Openhartoperatie van zes uur

In het LUMC volgt een openhartoperatie die zes uur duurt. Bas legt uit: 'Rond je hart zitten de kransslagaders, de grote aders die je hart van zuurstof moeten voorzien. Op vier plekken had ik een ernstig probleem. Dat wist ik helemaal niet, ik liep met een soort tijdbom rond. Eén van die aders was al helemaal dicht en de andere drie bijna. Ik heb vier bypasses gekregen.'
'Het was een heel ernstige hartaanval, waar ik bijna dood aan ben gegaan. De acute problemen zijn gelukkig voorbij en ik leef weer, ik doe het weer. Ik kan weer verder.'
Bas Muijs in het Nationaal Artiesten Elftal van de KNVB
Bas Muijs in het Nationaal Artiesten Elftal van de KNVB © ANP

'Je moet weer mens worden'

Na de operatie volgt een lange periode van herstel. 'Ik was tot niks in staat. Je wordt gewoon open gezaagd, en de dagen daarna voel je dat maar al te goed. Je moet weer mens worden, en dat doet ontzettend veel pijn. Zeker de eerste weken slik je alleen maar pijnstillers', vertelt Bas over die periode.
'Het was echt een hele heftige tijd. Niet alleen fysiek, omdat je niet meer kunt vertrouwen op je lichaam. Maar ook mentaal. Wat doet het met je als je ineens bijna dood bent? Dan moet je opnieuw leren omgaan met jezelf.'

Dagelijkse dingen

Inmiddels kan Bas de dagelijkse dingen weer doen. 'Ik kan op de fiets zitten, de kinderen naar school brengen, boodschappen doen. Maar ik ben altijd gewend om dat met 25 kilometer per uur te doen... dat gaat voorlopig niet meer.'
Half november is Bas vertrokken als radiopresentator bij Omroep West, nadat hij een nieuwe uitdaging had gevonden. 'Daar ging op dat moment wel even een streep doorheen', lacht hij nu. 'Ik heb gelukkig de mededeling gekregen dat ik daar gewoon mag terugkomen en dat is heel fijn. Maar wat dat nu precies is, daarover blijf ik nog steeds een beetje mistig.'

Cassettebandjes op zolder

Om na de operatie optimaal en in alle rust te kunnen herstellen kiest Bas ervoor om niet meteen naar huis te gaan, waar drie kinderen ook om aandacht vragen, maar naar zijn ouders. 'Na zo'n gigantische ingreep ga je heel snel over leven en dood praten. Mijn vader is 73 jaar, die zit misschien al een beetje in de herfst van zijn leven. Op een gegeven moment spraken we over zijn muziek en dingen die je nog zou willen doen.' En zo ontstaat er een bijzonder project.
De vader van Bas heet ook Bas. Hij was in de jaren '70 bekend met zijn Voorburgs/Haagse band Smyle. Zijn stem leek destijds erg op die van John Lennon en in 1981 scoorde hij een wereldhit met de Beatlemedley 'Stars on 45'. 'In Amerika kwam ik op nummer 1, een groot succes', zegt Bas senior daarover.
Na het Amerikaanse succes in de jaren '80 besluit Bas senior om zelf nummers te gaan schrijven, componeren en produceren. Maar ze worden nooit uitgebracht. 'Het leek te veel op de Beatles, zei de platenmaatschappij.' Deze cassettebandjes belanden op zolder, tot het moment dat Bas junior twee weken bij zijn ouders intrekt om te herstellen. 'Ik heb nog wat laten horen, en hij vond het doodzonde om daar niets mee te doen. Dus toen zijn we aan de slag gegaan en hebben we het een en ander geremasterd en bewerkt', vertelt de 73-jarige muzikant trots.
Bas Muijs en zijn vader Bas Muijs over de veertig jaar oude casettebandjes en het uitbrengen van het album:
Bas Muijs junior en senior brengen oude muziek opnieuw uit

'Als de mensen er maar plezier van hebben'

'Vroeger had je een platenmaatschappij nodig, maar tegenwoordig moet je ervoor zorgen dat het op Spotify en andere streamingsdiensten komt en dan kun je het zelf uitbrengen. Dus dat hebben we gedaan.' Komende zaterdag wordt het album HOLD ON van Bas Muijs sr. officieel uitgebracht in Den Haag. Er wordt een aantal cd's gemaakt, en ook vanuit Amerika is er al interesse voor het album, dat daar later dit jaar op vinyl wordt uitgebracht.
Vader en zoon Muijs
Vader en zoon Muijs © Omroep West
'Ik heb geen idee wat dit op mijn 73ste nog voor succes kan brengen', vertelt Bas senior. 'Ik weet alleen dat het leuke muziek is. Het hoeft geen wereldhit te worden, als de mensen er plezier van hebben, dan ben ik al dik tevreden.' Vader en zoon beseffen dat de periode na de hartaanval altijd een beetje aan het album zal blijven kleven. 'De titel HOLD ON is daarom wel toepasselijk. Mijn vader omdat hij er veertig jaar over heeft gedaan om de plaat uit te brengen. En ik om in het leven te blijven staan', besluit Bas.