Hoofdverdachte dood Carlo komt vrij uit gevangenis

Bloemen voor de omgekomen Carlo op Mallorca
Bloemen voor de omgekomen Carlo op Mallorca © District8
WADDINXVEEN - Sanil B., hoofdverdachte in het onderzoek naar de gewelddadige dood van Carlo Heuvelman uit Waddinxveen, komt op vrije voeten. De rechtbank besloot woensdag het voorarrest van de 20-jarige verdachte uit Hilversum te schorsen tot de inhoudelijke behandeling van de strafzaak. Die is in oktober. Carlo kwam vorig jaar zomer op het Spaanse eiland Mallorca om het leven als gevolg van uitgaansgeweld.
Sanil B., die ontkent schuldig te zijn aan de fatale mishandeling, was de enige verdachte van de negen Hilversumse verdachten die nog in voorarrest zat. Op zijn schoen is een DNA-spoor van Heuvelman gevonden. B. wordt behalve van doodslag ook verdacht van twee pogingen tot doodslag op de boulevard van de badplaats El Arenal.
De 27-jarige Carlo Heuvelman kwam door uitgaansgeweld om het leven. Hij werd op 14 juli kort na 02.00 uur samen met vrienden ernstig mishandeld tijdens een confrontatie op de boulevard van badplaats El Arenal. Carlo belandde bewusteloos op straat voor café De Bierexpress, waarna hij nog diverse malen zou zijn geschopt. Het slachtoffer uit Waddinxveen overleed op zondag 18 juli aan zijn verwondingen.

Waarom komt hij vrij?

De rechtbank begrijpt dat de nabestaanden van Heuvelman geschokt zijn dat alle verdachten op vrije voeten zijn. De rechtbank zei ook dat de verdenkingen tegen B. nog groot zijn. 'Maar je bent verdachte. En de vraag of het ook bewezen kan worden verklaard, kan pas op zitting worden behandeld. De verwachting is dat er op de zitting nog het nodige debat over zal ontstaan', legde de rechtbank uit.
Ook de jonge leeftijd van B. speelt een rol en het feit dat hij een blanco strafblad heeft. Daarbij komt dat de inhoudelijke behandeling pas in oktober is. 'Alles bij elkaar vindt de rechtbank dat het belang van een jonge verdachte om zijn zaak in vrijheid af te mogen wachten zwaarder weegt dan de geschokte rechtsorde.'
Aan de schorsing zijn voorwaarden verbonden. B. moet zich regelmatig melden bij de reclassering en krijgt een contactverbod met alle medeverdachten en nabestaanden opgelegd. Ook geldt voor hem een verbod op het gebruik van alcohol en drugs.
Het inhoudelijke strafproces begint op maandag 3 oktober. In mei, juni en juli wordt nog een groot aantal getuigen gehoord. Na de vorige zitting besloot de rechtbank dat nog 36 getuigen zouden worden gehoord. Het gaat om (mede)verdachten, slachtoffers, leden van de vriendengroep van de verdachten en andere (oog)getuigen.
Vijf van de verdachten op de rechtbanktekening
Vijf van de verdachten op de rechtbanktekening © ANP