'Zwijgen wordt beloond', reageren nabestaanden Carlo op vrijlating hoofdverdachte

De 27-jarige Carlo
De 27-jarige Carlo © Memori
WADDINXVEEN - De nabestaanden van Carlo Heuvelman uit Waddinxveen zijn teleurgesteld in de woensdag door de rechtbank genomen beslissing om hoofdverdachte Sanil B. (20) vrij te laten. Uiterst onbevredigend vinden ze de opstelling van alle verdachten, die niet zeggen te weten wie verantwoordelijk is voor de fatale mishandeling. Afgelopen zomer kwam Heuvelman op het Spaanse eiland Mallorca om het leven als gevolg van uitgaansgeweld.
'Cliënten zijn teleurgesteld in het oordeel van de rechter. Niet geschokt, maar wel teleurgesteld. Wat je ziet is dat de verdachten allemaal zeggen dat ze openheid van zaken willen geven, maar iedere kans aan zich laten voorbijgaan om dat te doen. En daarvoor lijken ze nu beloond te worden', reageert advocaat Edwin Bosch namens de nabestaanden.

Openheid van zaken geven

De familie heeft de indruk dat de verdachten niet het achterste van hun tong laten zien. Bosch: 'De officier van justitie heeft een dringend beroep op alle jongens gedaan te gaan praten. Het kan niet zo zijn dat ze helemaal niets weten, zegt de officier. Dat kan gewoon niet. En dan houden ze allemaal hun mond.'
'Er is een verdachte die zegt openheid van zaken te geven, maar die beroept zich vervolgens tijdens zijn verhoor bij de rechter-commissaris op zijn zwijgrecht. Dat mag. Maar dan moet je wel een keuze maken. Of hij beroept zich op zijn zwijgrecht of hij doet wat hij zegt te doen. Wat pijn doet bij mijn cliënten is dat hij roept openheid van zaken te geven en het vervolgens niet doet. Dat kan gewoon niet', vervolgt Bosch.
Op de plek waar Carlo werd mishandeld ontstond een herdenkingsplek
Op de plek waar Carlo werd mishandeld ontstond een herdenkingsplek © District8

Heel veel vragen

De nabestaanden van Heuvelman ervaren de zittingen tot nu als 'uiterst belastend', zegt hun advocaat. 'Juist door de opstelling van de verdachten. Op het moment dat je hoort wat er met je dierbare is gebeurd, krijg je antwoorden. Maar zodra het maar enigszins spannend wordt, slaan alle verdachten hier dicht. En daardoor blijven mijn cliënten met heel veel vragen over.'