'Kopschoppende' agent bij rellen in Den Haag niet vervolgd

De arrestatie op het Joubertplantsoen in Den Haag
De arrestatie op het Joubertplantsoen in Den Haag
DEN HAAG - De agent die een arrestant schopte bij rellen in de Haagse wijk Transvaal wordt niet vervolgd. Volgens het Openbaar Ministerie (OM) heeft de agent wel met zijn voet uitgehaald naar de arrestant, maar is niet gebleken dat hij tegen het hoofd heeft geschopt. De beelden van de hardhandige aanhouding op 31 oktober gingen viraal en er was veel ophef over het gebruikte politiegeweld.
Tijdens de rellen kwam een groep van ongeveer veertig in het zwart geklede personen naar het Joubertplantsoen. Daar werd vrijwel direct de confrontatie met de politie gezocht. Agenten werden onder meer geschopt en geslagen en werd er zwaar vuurwerk afgestoken.
De politie hield die dag negen personen aan, onder wie een man uit Dordrecht. Zijn aanhouding werd gefilmd en op beeld lijkt het erop dat de man van een van de agenten een schop tegen het hoofd krijgt. De arrestant deed na afloop aangifte van poging doodslag en zware mishandeling.

Meerdere waarschuwingen

De afdeling Veiligheid, Integriteit en Klachten (VIK) van de politie heeft de aangifte onder leiding van de officier van justitie onderzocht. Uit het onderzoek bleek dat de Dordtenaar deel uitmaakte van de groep die geweld tegen de politie pleegde. Verder werkte hij, ondanks meerdere waarschuwingen, niet mee aan zijn aanhouding. In dat soort gevallen mag de politie geweld gebruiken, zo is de uitleg van het OM.
Op basis van de filmpjes is met behulp van een bewegingsdeskundige van de Rijksuniversiteit Groningen een 3D-reconstructie gemaakt. De deskundige kwam tot de conclusie dat de agent de arrestant op zijn borst heeft geraakt. Dat heeft de agent zelf ook altijd verklaard, laat het OM weten.

Te veel kracht gebruikt

Volgens de deskundige en een politietrainer was er sprake van een duwtrap. Wel schat de trainer in dat de trappende agent te veel kracht heeft gebruikt. Volgens het OM is een eventuele bestraffing van de te harde trap een taak voor de politie zelf. Het Openbaar Ministerie heeft de aanklacht, net als de andere aangiften die te maken hadden met het politiegeweld in het Haagse park, geseponeerd. Dat betekent dat de zaken niet voor de rechter zullen komen.
Een deel van de groep die de agenten in Transvaal aanviel moet zich wel voor de rechter verantwoorden voor het geweld tegen de politie. Wanneer die zaken zullen dienen is nog niet bekend.