Haagse formatie tweede ronde in: D66 neemt het initiatief over

Robert van Asten
Robert van Asten © gemeente Den Haag./Martijn Beekman
DEN HAAG - De formatie van een nieuw stadsbestuur in Den Haag gaat een tweede ronde in. Een nieuwe formateur moet 'alle mogelijkheden om tot een gedragen meerderheidscoalitie te komen' in beeld brengen. Dat heeft de partij die nu aan zet is, D66, woensdagmiddag bekendgemaakt. Eerder werd al duidelijk dat een poging van formateurs die waren aangesteld door Hart voor Den Haag, was mislukt.
Gert-Jan Oplaat en Geerten Boogaard kregen het niet voor elkaar om een coalitie te smeden waaraan ook Hart voor Den Haag zou deelnemen, bleek woensdagochtend. Dat betekent dat de grootste partij van de stad buiten het college valt.
Daarom is nu de tweede partij van Den Haag, D66, aan zet om te onderzoeken welke coalitie in Den Haag wel mogelijk is. In een brief aan de collega-fractievoorzitters schrijft D66-leider Robert van Asten dat hij bereid is om 'het initiatief te nemen om zo snel mogelijk tot een meerderheidscoalitie te komen'.

Brede opdracht

D66 zegt daarvoor een verkenner te willen aanstellen die met een 'brede opdracht' op pad wordt gestuurd. Die moet daarbij niet alleen op zoek naar een coalitie die kan rekenen op alleen een meerderheid in de raad, maar zorgen voor een 'gezonde samenwerking tussen de raad, het college en de stad'. Van Asten, in een verklaring: 'Dat is van fundamenteel belang voor een betrouwbaar, verantwoord en daadkrachtig stadsbestuur.'
Wie die klus moet klaren, wordt later bekendgemaakt. Maar de opdracht die de verkenner meekrijgt, moet ook in de gemeenteraad worden besproken, vindt D66. Zo kan iedere partij daar suggesties meegeven. Wel heeft D66 zelf ook een paar voorstellen. Zo moet de verkenner in beeld brengen wat volgens partijen de grootste uitdagingen zijn voor de komende jaren, welke acties het stadsbestuur moet ondernemen en hoe de gemeente weer financieel gezond moet worden. Bovendien wil Van Asten aandacht voor herstel van vertrouwen tussen burgers en politiek.

'Meer dan 30.000 kiezers doen er niet toe'

Hart voor Den Haag is zeer teleurgesteld in het mislukken van de poging om die partij in het stadsbestuur te krijgen. 'Het is een gotspe dat partijen die zeggen zich zorgen te maken over de steeds lager wordende opkomst bij verkiezingen doen aan uitsluiting en obstructie van de grootste partij van de stad. Dat regenteske gedrag doet geen recht aan de verkiezingsuitslag en het niet willen samenwerken van partijen draagt niet bij aan het herstel van vertrouwen in de politiek', aldus Hart voor Den Haag fractievoorzitter Richard de Mos.
Hij wijst er ook op dat zijn partij een belangrijk concessie heeft gedaan, door bereid te zijn niet De Mos zelf en Rachid Guernaoui als wethouderskandidaten naar voren te schuiven. 'Het is door D66 en andere partijen allemaal weggewuifd en beantwoord met een kil nee. Meer dan 30.000 kiezers doen er niet toe.'
Het mislukken van de formatie onder leiding van Gert-Jan Oplaat en Geerten Boogaard lekte woensdagmorgen - uren voor de officiële bekendmaking - uit via Omroep West. Hart voor Den Haag zegt daar 'furieus' over te zijn. De partij gaat het dagelijks bestuur van de gemeenteraad over dat laatste verzoeken om aangifte te doen.