KIJK LIVE | Debat over mislukken Haagse formatiepoging

Richard de Mos maakt de informateurs bekend: Gert-Jan Oplaat (links) en Geerten Boogaard
Richard de Mos maakt de informateurs bekend: Gert-Jan Oplaat (links) en Geerten Boogaard © Omroep West
DEN HAAG - De Haagse gemeenteraad debatteert donderdag over het stuklopen van de formatie. Woensdag lieten de informateurs Gert-Jan Oplaat en Geerten Boogaard weten dat zij er niet in geslaagd zijn om een meerderheidscoalitie met Hart voor Den Haag/Groep de Mos te vinden. Hoofdreden is het lopende corruptieonderzoek naar de oud-wethouders De Mos en Guernaoui waardoor te veel partijen niet met Hart voor Den Haag willen samenwerken.
Het debat is inmiddels afgelopen.
Oplaat en Boogaard presenteren donderdag aan de gemeenteraad hun bevindingen. Daarna volgt er een politiek debat over het mislukken van de formatie en zal de gemeenteraad spreken over het vervolg van de formatie. D66, de tweede partij in Den Haag, zal nu de regie nemen en wil dat een nieuwe verkenner alle mogelijkheden onderzoekt voor een meerderheidscoalitie. De opdracht die de verkenner meekrijgt moet wat D66 betreft besproken worden met de gehele raad.
De informateurs Oplaat en Boogaard hebben de afgelopen twee weken in opdracht van Hart voor Den Haag, de grootste partij in de stad, onderzocht welke mogelijkheden er zijn voor een coalitie met de partij van Richard de Mos. 'Onze conclusie luidt dat er op dit moment onvoldoende basis bestaat om inhoudelijk te gaan onderhandelen over één van de getalsmatig denkbare meerderheidscoalities waaraan Hart voor Den Haag deelneemt', stellen zij in hun eindverslag.

Corruptieonderzoek

De belangrijkste reden hiervoor is het corruptieonderzoek dat al meer dan 2,5 jaar boven het hoofd hangt van Richard de Mos en partijgenoot Rachid Guernaoui. Een coalitie met Hart voor Den Haag, VVD en D66, de grootste partijen in de stad, valt daarom af. D66 maakte namelijk al in de verkiezingscampagne duidelijk niet met Hart voor Den Haag samen te willen werken in een college zolang het strafrechtelijk onderzoek nog niet is afgerond. D66 houdt daaraan vast. Ook GroenLinks en de PvdA willen om die reden niet met Hart voor Den Haag.
Het corruptieonderzoek trekt een zware wissel op de lokale democratie, stellen de informateurs. 'Het OM moet natuurlijk zijn werk kunnen doen', zeggen zij. 'Maar het is voor de lokale democratie zeer frustrerend dat het in Nederland kennelijk niet lukt om ten minste de belangrijkste aanklacht tegen de belangrijkste verdachte sneller aan de rechter voor te leggen. Of overtuigend uit te leggen waarom dat niet lukt en het kennelijk nodig is zólang zo’n zware schaduw over de lokale democratie te werpen.'