Honden mogen langer los in Noordwijkse duinen, maar lang niet overal

Honden-uitlaatservice aan het werk
Honden-uitlaatservice aan het werk © ANP
NOORDWIJK - In het duingebied boven Noordwijk is het losloopgebied flink aangepast. In een groot gedeelte mogen honden het jaar rond loslopen. En het duingebied ten noorden daarvan moeten honden altijd worden aangelijnd, ook buiten het broedseizoen. Veel mensen zijn blij met de verandering.
Boswachter Joël Haasnoot van Staatsbosbeheer staat op een duintop en tuurt over het landschap. 'Kijk, hier ligt de grens tussen het losloopgebied en de duinen waar honden altijd aangelijnd moeten zijn. De verandering is dat in de oude situatie de honden overal aan de lijn moesten van 15 maart tot 15 augustus, Dat is het broedseizoen', vertelt Haasnoot.
Honden mogen langer los in Noordwijkse duinen, maar lang niet overal
In de nieuwe situatie moeten honden in een groot deel van de boswachterij het hele jaar door aan de lijn. Wel is er een groot hondenlosloopgebied aan de zuidkant van de boswachterij. 'Die is zo'n drie keer groter geworden dan in de oude situatie', zegt Haasnoot.
Het losloopgebied bij Noordwijk:
Dit is de kaart van het hondenlosloopgebied
Dit is de kaart van het hondenlosloopgebied © Bollenstreek Omroep
Boswachter Haasnoot legt de keuze van Staatsbosbeheer uit: 'Veel mensen zonder hond of ruiters, vinden het fijn ergens te lopen of fietsen waar honden zijn aangelijnd. Daarnaast is het voor de natuur ook beter.'
'Honden zijn toch mooie dieren, maar ze hebben ook vaak een jachtinstinct', vervolgt de boswachter. 'Ze gaan struinen door het gebied. Dat zorgt voor een verstoring bij heel veel diersoorten en dat is ook buiten het broedseizoen geval.'

Vrij rondrennen

Een vader met drie dochters en hun herdershond is er tevreden mee: 'Ik ben blij dat dit nu drie keer zo groot is geworden', zegt hij en spreidt zijn armen weids uit naar het duingebied voor zich. Een ander stel met een jonge pup vindt het heerlijk dat hun hondje vrij kan rondrennen. Het gebied waar ze moeten aanlijnen ligt te ver voor de pup, dus daar komen ze niet.
Een andere hondenbezitster geniet van de vergroting van het losloopgebied en heeft ook geen moeite met het jaar rond aanlijnen in het gebied wat ten noorden ligt. 'Mijn honden zijn veel te oud om zover te lopen. Dat gedeelte halen ze niet', zegt ze terwijl ze naar haar labradors wijst die wat moeizaam door het zand stappen.

Dieren passen zich aan

De boswachter ziet geen kwaad in het loslaten van het broedseizoen in het losloopgebied. 'Vogels en dieren die wat meer storingsgevoelig zijn, zullen wat meer voor het rustige aanlijngebied kiezen. Ze passen zich aan.' De mevrouw met de oude labradors voegt toe dat ze zelfs herten ziet in het gebied waar honden loslopen. 'Dat lijkt best gevaarlijk, maar dat gaat allemaal goed.'
Eén man beklaagt zich over de veranderingen. 'Tot onze spijt mogen de honden daar het hele jaar niet meer loslopen', zegt hij terwijl hij naar het noorden tuurt. 'Nou ja, wij zijn natuurliefhebbers, dus wij vinden het prettig om op meerdere plekken duinen te bezoeken met ons hondje. We mogen overal komen, maar wel aangelijnd.

Even wennen

Een dame op leeftijd met krukken zegt te moeten wennen aan het veranderde beleid. 'Ik had liever zoals het was, dus dat je na het broedseizoen weer het hele duingebied tot je beschikking had.' Op de vraag of dat niet veel te ver lopen is op krukken, schudt ze van nee. 'Nee hoor, dat gaat makkelijk.'