Het hele jaar nog coronasteun voor ov-bedrijven

Een HTM-bus in de Haagse binnenstad
Een HTM-bus in de Haagse binnenstad © ANP
REGIO - Vervoerders kunnen het hele jaar nog aanspraak maken op een vergoeding van de overheid om de financiële gevolgen van de coronacrisis op te vangen. Dat schrijft staatssecretaris Vivianne Heijnen (Infrastructuur) in een brief aan de Tweede Kamer. De ov-bedrijven konden al tot september dit jaar ondersteuning krijgen, deze periode wordt nu doorgetrokken tot eind december.
Naar verwachting is er dit jaar ongeveer 140 miljoen euro nodig om onder meer de misgelopen inkomsten door tegenvallende reizigersaantallen op te vangen. Vervoerders die grotere aantallen reizigers mislopen, krijgen een hogere vergoeding. Het ministerie wil verder met de sector kijken hoe ze reizigers weer naar het openbaar vervoer kunnen halen.
Gemeenten en provincies schreven eerder deze week een brandbrief aan het kabinet. Zonder steun zouden vanaf volgend jaar wel eens 20 tot 30 procent minder treinen, trams en bussen kunnen gaan rijden, is hun verwachting. Heijnen zegt het belangrijk te vinden dat de dienstregeling op peil blijft. Zonder deze zogeheten beschikbaarheidsvergoeding had de NS de dienstregeling moeten afbouwen, zegt ze. 'En dat wil je niet.' De staatssecretaris erkent dat het een 'uitzonderlijk besluit' is, aangezien er nu geen coronamaatregelen meer gelden.

Miljarden euro's

De NS vindt het goed dat de vergoeding wordt verlengd, laat het bedrijf in een reactie weten. 'Tegelijkertijd verwachten wij dat het nog jaren kan duren voordat de reizigersaantallen van voor corona terug zijn.' De NS wil in gesprek blijven met het kabinet over 'een structurele oplossing'.
Vorig jaar maakte het kabinet 1,4 miljard euro vrij voor de beschikbaarheidsvergoeding. Het jaar ervoor was er 1,2 miljard euro beschikbaar. Tijdens de pandemie vroeg de overheid van vervoerders zoveel mogelijk de gewone dienstregeling te rijden, omdat ook essentiële werkers afhankelijk zijn van het openbaar vervoer.