Cindy vindt haar gestolen auto terug in Duitsland: 'Blijf met je tengels van andermans spullen af'

De auto van Cindy
De auto van Cindy © Cindy
LEIDERDORP - Stel je voor: je wordt wakker, hebt de hond uitgelaten en op het moment dat je je huis binnen wil stappen ontdek je dat je auto niet meer voor de deur staat. 'Maar hij stond toch hier?' Het gebeurde Cindy uit Leiderdorp. Door wat slimme handigheidjes en een flinke dosis geluk spoorde ze haar eigen auto binnen een paar minuten alweer op. Al stond-ie wel 300 kilometer verderop, in Keulen.
'Blijf met je tengels van andermans spullen af, stelletje kneuzen.' Cindy zit nog hoog in haar adrenaline als ze vertelt over wat haar donderdagochtend overkwam. 'Zoek een baan, denk ik dan. Je schrikt echt. Ik ben echt geen watje, maar ik was echt even ontdaan. Mensen zitten gewoon aan je spullen.'
Cindy parkeerde haar auto woensdag nog voor haar huis in Leiderdorp. Een hybride Toyota RAV4, met 'keyless entry'. Haar werktas met daarin haar werksleutelbos had ze - zoals altijd - in de auto laten staan. Misschien denk je: niet helemaal slim. Maar het bleek donderdagochtend wel de sleutel tot succes. Want aan die sleutelbos zat een AirTag, een klein apparaatje waarmee je makkelijk spullen kan terugvinden.

'Mijn auto is gewoon gejat'

Nog enigszins verbaasd keek Cindy eerst nog of haar verdwenen auto misschien toch een straat verderop stond. Maar dat was niet zo. 'Toen pakte ik mijn telefoon erbij om via de app Find My iPhone te kijken waar mijn sleutelbos was. Toen bleek dat mijn sleutels in Keulen waren. Ik zag de straat er gewoon bij staan.' Het kwartje viel al snel bij de Leiderdorpse. 'Mijn auto is gewoon gejat.'
Dit is de cameradeurbel van Cindy, links nog met auto en rechts zonder auto
Dit is de cameradeurbel van Cindy, links nog met auto en rechts zonder auto © Cindy
Via een cameradeurbel was al snel te zien dat twee mannen met zaklampen zich woensdagnacht verdacht ophielden bij de auto van Cindy. 'Toen we dat wisten, heb ik de politie hier in Nederland gebeld. Ze vertelden me dat ik moest bellen met het LIV (Landelijk Informatiecentrum Voertuigcriminaliteit, red.).' Maar het was druk bij het LIV en Cindy zou later worden teruggebeld.
Ik denk dat de daders al gevlogen zijn
'Alleen ik dacht: ik kan niet niks doen. Ik heb een adres waar die staat. Straks verplaatsen ze mijn auto en heb ik misschien niets meer aan dat adres.' Cindy belde daarna zelf met de Duitse politie, al verliep het contact wel wat stroef. Maar dankzij contacten via de buren, die iemand kenden bij het LIV, kwamen agenten in Keulen toch snel in actie.
'De politie heeft mijn auto al weggehaald bij het adres in Keulen', vertelt Cindy opgelucht. 'Hij staat nu bij een bergingsbedrijf en mijn verzekeraar zorgt ervoor dat de auto naar Nederland komt. Of ze iemand hebben aangehouden? Dat weet ik niet, maar ik denk eerlijk gezegd dat de daders al gevlogen waren.' Of de wagen op een willekeurige plek was geparkeerd, weet ze niet. Op Google Maps is te zien dat het om een parkeerplaatsje met zo'n twintig plekken gaat.
Zó ontdekte Cindy dat haar auto in Keulen stond
Zó ontdekte Cindy dat haar auto in Keulen stond © Cindy
Cindy denkt dat rondtrekkende criminelen het doorgaans rustige buurtje waar ze woont hebben uitgekozen om hun slag te slaan. 'Mijn auto is hybride en sleutelloos. Die zijn erg gewild. En om de hoek ontdekten we ook een zwarte RAV4, waarvan de kentekenplaten er al af waren en één van de ruiten was ingetikt.'
Dat het om een rustige wijk gaat is mogelijk de valkuil, denkt Cindy. 'Mensen zijn hier nog goedgelovig en laten bij wijze van spreken alles gewoon open staan, want er gebeurt nooit wat. Maar laatst zijn hier nog twee oudere dames overvallen en is er ook meerdere keren ingebroken.' Ze adviseert iedereen dan ook extra voorzichtig te zijn.
Een andere tip heeft Cindy ook: 'Stop zo'n AirTag in de bekleding van je auto. Zo vind je je wagen altijd terug. Dan is de helft van het leed al opgelost.'
Omroep West heeft contact gezocht met de politie in Keulen, maar zij konden donderdagmiddag nog niet reageren. Het is dus niet bekend of de politie daar verdachten heeft aangehouden.
De naam van Cindy is op eigen verzoek gefingeerd. Haar echte naam is bij de redactie van Omroep West bekend.