Verdachten 'zeer grote' wapenvondst Alphen blijven vastzitten

De wapens werden in dit schuurtje ontdekt
De wapens werden in dit schuurtje ontdekt © John van der Tol
ALPHEN AAN DEN RIJN - De twee mannen die zijn aangehouden voor de ‘zeer grote’ wapenvondst in Alphen aan den Rijn, drie weken geleden, blijven nog even vastzitten. Een van de verdachten, een 44-jarige Alphenaar, werd afgelopen dinsdag gearresteerd. De ander, een man van 29 uit Alphen aan den Rijn, zat anderhalve week eerder al in de cel.
De rechter-commissaris heeft vrijdag besloten dat de 44-jarige Alphenaar nog zeker twee weken vast moet blijven zitten. Die beslissing werd vorige week ook al genomen voor de eerder aangehouden verdachte. Beide mannen worden verdacht van wapenbezit. 'Te weten: de wapens die daar in de schuur zijn aangetroffen', zegt een woordvoerster van het Openbaar Ministerie (OM).
Na uitgebreid onderzoek vond de politie eind maart in een schuurtje in de Meidoornstraat in Alphen aan den Rijn tientallen vuurwapens. Het ging om 22 handvuurwapens, 22 automatische wapens en vier antitankwapens, zogenoemde bazooka's. De politie noemde het een 'zeer grote vondst' met 'ook nog een enorme hoeveelheid munitie erbij'.

'Grote gevolgen'

Na de wapenontdekking werd een deel van de Alphense Meidoornstraat afgezet en onder meer de Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD) kwam in actie. 'Sommige wapens stonden nog op scherp', zegt de politie. 'We zijn blij dat we ze uit het verkeer hebben kunnen halen, want dit had grote gevolgen kunnen hebben.'
De politie heeft tientallen wapens gevonden in een schuurtje in Alphen aan den Rijn
De politie heeft tientallen wapens gevonden in een schuurtje in Alphen aan den Rijn © Politie
Het onderzoek naar de wapenvondst is nog in volle gang. Zo wordt onder meer gekeken of er nog meer mensen bij betrokken zijn geweest en of de wapens eventueel zijn gebruikt bij geweldsincidenten. Het OM laat weten dat daarover nog 'geen updates' zijn te melden.
© John van der Tol