Kunstenaar maakt Chinees gerecht in bloemenmozaïk bij museum LAM

Vrijwilligers aan het werk met de bloemen
Vrijwilligers aan het werk met de bloemen © Vito di Stefano
LISSE - De ouders van de Chinees-Nederlandse kunstenaar Benjamin Li (1985) maakten vroeger Babi Pangang en Fou Yong Hai in hun restaurant. De afgelopen twee dagen maakt Benjamin een Chinees gerecht op een heel andere wijze. In dit geval hoeft er geen sambal bij. Benjamin Li en het LAM museum op Landgoed Keukenhof maken een groot bloemenmozaïek van een Chinees gerecht; kipblokjes met pikante saus.
Het mozaïek is een gigantische klus waarbij losse bloemblaadjes uit de Bollenstreek één voor één met de hand op een paneel worden geprikt. De bloemblaadjes zijn een restproduct van de bollenboeren. Een tiental vrijwilligers staat met koffie met chocolade paaseieren al keuvelende duizenden bloemblaadjes te prikken op drie grote witte panelen. 'De narcissen zijn de kipkluifjes', roept een vrijwilligster. 'Nee, kipblokjes hè, blokjes', verbetert haar nichtje die tegenover haar bloemblaadjes staat te prikken.
Bloemenmozaïek bij museum LAM
'Als kunstenaar ben ik erg begaan met de geschiedenis van de Chinees-Indische restaurants', zegt Benjamin, terwijl hij wat hyacintblaadjes prikt. 'Mijn ouders hebben vroeger een restaurant gehad met verschillende familieleden. Helaas heb ik daar nooit gewerkt, daar was ik nog te jong voor. Maar ik verzamel menukaarten en maak foto's van Chinese gerechten. Ik ga vaak op bezoek bij restaurants. Dan maak ik een foto van het eten en in sommige gevallen wordt die foto gebruikt voor iets anders. In dit geval voor een bloemmozaïk. Dit is een voorstelling van kipblokjes met pikante saus', zegt Li met trots in zijn stem.

Verbinding voedsel en bloemen

Directeur Sietske van Zanten prikt al sinds de eerste dag mee met de vrijwilligers en de kunstenaar. 'Het is verslavend leuk. Het is heerlijk gewoon een beetje een handeling te hebben met elkaar. En in gesprek te gaan over kunst en over het leven. Dus het is echt een feestje.' Het prikken van de bloemblaadjes gebeurt voor de deur van het LAM Museum, in de schaduw, die vrijdag in tegenstelling tot donderdag verradelijk koud aanvoelt. 'We doen dit omdat het voor ons een hele mooie manier is om onze food art-collectie te verbinden met de regio, met de bloemen waar de regio om bekend staat. En het gaat niet zozeer om het eten, wat de Keukenhof eigenlijk in zijn naam heeft. We gaan bloemen en eten weer een keertje bij elkaar brengen. Het gaat om de verbinding', zegt Van Zanten.
'Dus hier zit wat krulpeterselie,' legt een medewerker van het LAM Museum uit. Hij wijst naar een stukje opgeprikte groene bloemsteeltjes. 'En een mooi gesneden radijsje,' wijst hij naar roze bloemblaadjes. 'Ik sta er zo op te kijken, waardoor ik het ook eigenlijk niet meer zie. Straks als we de panelen rechtop zetten, dan is het opeens duidelijk, hoop ik,' lacht hij. Het eindresultaat is vanaf zaterdag 16 april te zien in de tuin van het LAM Museum.