Minister Ollongren weet al jaar van situatie klokkenluider

Minister Ollongren tijdens een debat in de Tweede Kamer
Minister Ollongren tijdens een debat in de Tweede Kamer © ANP
BERGAMBACHT - Voormalig minister van Binnenlandse Zaken Kajsa Ollongren weet al meer dan een jaar van de situatie van klokkenluider Wilfred Zielman. In een brief aan Ollongren heeft de inwoner van Bergambacht aandacht gevraagd voor de misstanden in Lopik en de represailles vanuit de gemeente. Voor de minister waren deze waarschuwingen geen reden voor onderzoek. Uit een brief aan de Tweede Kamer blijkt dat de minister Wilfred verwezen heeft naar het Huis voor Klokkenluiders.
De 44-jarige Wilfred wordt door de gemeente Lopik ontslagen nadat hij misstanden binnen de gemeente aan heeft gekaart. Zo zouden er lokale aannemers worden bevoordeeld en de aanbestedingsregels niet nageleefd worden. Naast het ontslag is hij ook op de fraudelijst van de Belastingdienst gezet, is hij veroordeeld voor het hacken van het rioolsysteem van de gemeente en het plegen van valsheid in geschrifte. Voor deze verdenkingen zat hij achttien dagen in voorarrest en hangt hem een schadeclaim van 1,1 miljoen euro boven het hoofd.
Wilfred houdt echter vol onschuldig te zijn en dat deze feiten hem door medewerkers van de gemeente in de schoenen worden geschoven. Samen met zijn onderzoeksteam, bestaande uit twee advocaten, een voormalig officier van justitie en een fiscalist, strijdt hij voor zijn gelijk. Het team stuurt in februari 2021 een brief naar enkele kopstukken in de regering, waaronder premier Mark Rutte en de minister van Binnenlandse Zaken. Dat is op dat moment nog Ollongren.

Vaste kamercommissie

De brief van Wilfred is op 20 april 2021 behandeld door de vaste Kamercommissie voor Binnenlandse Zaken. Dit is een commissie met leden van alle politieke partijen in de Tweede Kamer. Zij hebben de minister gevraagd om te reageren op de brief, waarin Wilfred beschrijft dat hij als ambtenaar misstanden in Lopik aan de kaak heeft gesteld en dat hij daar zelf de gevolgen van heeft ondervonden.
Minister Ollongren heeft op 5 juli gereageerd op de brief van Wilfred. In deze brief verwijst de toenmalige minister, inmiddels in het nieuwe kabinet vervangen door minister Hanke Bruins Slot, naar de rechtszaken en de twee veroordelingen van Wilfred. Zaken waarin het hoger beroep nog loopt.

'Aantal vragen niet meer actueel'

Uit de brief blijkt wel dat de minister contact heeft gezocht met de Belastingdienst. 'Mijn ambtenaren hebben, door tussenkomst van het ministerie van Financiën, contact gezocht met de Belastingdienst. De brief van de heer Z. (Zielman, red.) is van 9 februari 2021 en inmiddels is een aantal vragen reeds beantwoord of niet meer actueel. De Belastingdienst heeft meegedeeld in gesprek te zijn met de raadsvrouw van de heer Z.. Voor het overige kan de Belastingdienst vanwege de geheimhoudingsverplichting hierover geen mededelingen doen', schrijft de minister.
Wilfred beroept zich in de brief ook op de bescherming die klokkenluiders zouden moeten ontvangen. In de brief verwijst de minister in het geval van Wilfred naar het Huis voor Klokkenluiders en de mogelijkheid om een gerechtelijke procedure op te starten om die bescherming te krijgen.

Geen reden voor verder onderzoek

De melding van misstanden binnen de gemeente Lopik zijn voor de minister geen reden om verder onderzoek in te stellen. Of de nieuwe minister wel reden ziet om onderzoek in te stellen naar aanleiding van het verhaal van Wilfred kan een woordvoerder van minister Bruins Slot nog niet zeggen. Wybren van Haga (BVNL) heeft namelijk ook vragen aan de minister gesteld over het verhaal van Wilfred. Deze vragen moet de minister eerst (binnen drie weken) beantwoorden voor ze vragen van de media over dit onderwerp beantwoordt.