Advocaat Samantha Steenwijk: juicekanalen grensoverschrijdend

Zangeres Samantha Steenwijk voorafgaand aan het kort geding
Zangeres Samantha Steenwijk voorafgaand aan het kort geding © ANP
DEN HAAG - Alles lijkt geoorloofd op juicekanalen. De praktijken van deze roddelkanalen en wat ze teweeg brengen zijn grensoverschrijdend. Dat zei advocaat Stefan Kalff van zangeres Samantha Steenwijk vrijdag bij het kort geding van de Haagse zangeres tegen Yvonne Coldeweijer van het juicekanaal Life of Yvonne.
Het kort geding draait om een roddel van Coldeweijer die in een video beweerde dat Steenwijk illegale afslankpillen gebruikte. Steenwijk eist rectificatie. Steenwijk en Coldeweijer waren allebei aanwezig bij het kort geding in de rechtbank in Amsterdam. 'Ik heb al twintig jaar een zwaarbevochten carrière in de muziek en ik accepteer niet dat mevrouw Coldeweijer op welke manier dan ook met haar leugens een deuk in mijn carrière slaat', zei Steenwijk.
Volgens Kalff begeven juicekanalen zich op een hellend vlak vanwege commerciële belangen. 'Dit alles leidt ertoe dat exploitanten menen dat zij zich in een rechteloos vacuüm bevinden. Wel de lusten, maar niet de lasten.'

Beschuldigingen 'onnodig grievend'

Steenwijk ontkent het gebruik van illegale afslankpillen. 'Mevrouw Steenwijk hoeft deze beschuldigingen niet te accepteren', zei Kalff, die de beschuldigingen bovendien 'onnodig grievend' noemde.
Coldeweijer heeft volgens Kalff 'onzorgvuldig gehandeld en geen enkele moeite gedaan om navraag te doen'. De door Coldeweijer toegepaste hoor en wederhoor noemde Kalff 'mosterd na de maaltijd, toen de schade al was toegebracht'. Bovendien vindt de Haagse volgens haar advocaat dat Coldeweijer niet op afdoende wijze heeft gerectificeerd. 'Ze geeft slechts de ontkenning van Steenwijk weer, dat de bewering volgens haar niet klopt. Deze mededeling heeft niets te maken met rectificatie.'

'Met humor en een vette knipoog'

Zelf zei Coldeweijer: 'Ik heb echt mijn best gedaan om hier vandaag niet te belanden, om mee te werken.' De omstreden video is eind maart offline gehaald. Advocaat Allon Kijl van Coldeweijer zegt dat zijn cliënt roddels verspreidt 'met heel veel humor en een vette knipoog.' Haar publiek ziet haar niet als journalist, betoogde haar raadsman. 'Haar publiek verwacht ook niet dat er direct wederhoor wordt toegepast bij juice.' De roddels die Coldeweijer verspreidt zijn gebaseerd op informatie van haar 'spionnen'. Ook de roddel over het snelle afvallen van Steenwijk was afkomstig van zo'n bron, zei Coldeweijer.
Steenwijk eiste naast een rectificatie een schadevergoeding. De rechter doet op 29 april uitspraak.