Zoeterwoude heeft nieuw college: CDA en VVD gaan samen besturen

Een raadsvergadering in Zoeterwoude
Een raadsvergadering in Zoeterwoude © Robbert Beurse/Sleutelstad
ZOETERWOUDE - Zoeterwoude heeft een nieuwe coalitie. Progressief Zoeterwoude, de grootste partij in het dorp, gaat voor het eerst sinds 2006 de oppositie in. Het zijn het CDA en de VVD die de komende vier jaar de gemeente gaan besturen.
Het coalitieakkoord heeft de titel 'Toekomst vraagt daadkracht' gekregen. 'We leggen de nadruk op keuzes maken. De vraag naar passende huisvesting is groter dan het aanbod, zeker in Zoeterwoude-Dorp. In de komende periode wil de coalitie duidelijke keuzes maken die tot verdere gebiedsontwikkeling en extra woningbouw zullen leiden. Dit vraagt om daadkracht', legt CDA-fractievoorzitter Astrid Coene tegen mediapartner Sleutelstad uit.
Na de gemeenteraadsverkiezingen riepen alle deelnemende partijen zichzelf uit tot winnaar. Het CDA Zoeterwoude was echter de enige partij die groeide binnen de gemeenteraad: van vier naar vijf zetels. De Christendemocraten werden hiermee even groot als de voormalige coalitiepartner Progressief Zoeterwoude (PZ).

Onvoldoende vertrouwen in stabiele coalitie

Omdat de lokale partij de meeste stemmen kreeg bij de verkiezingen startte deze partij de coalitieonderhandelingen op. Er was echter onvoldoende vertrouwen dat er een stabiele coalitie met CDA kon worden gevormd. Daarom trok de partij zich terug uit de formatie. CDA en VVD werden het wel eens. Het opgestelde akkoord is het resultaat.
Met het coalitieakkoord krijgt het Zoeterwoudse college twee nieuwe wethouders. De huidige wethouders Ton de Gans (CDA) en Ruud Bouter (PZ) nemen beiden afscheid. De Gans gaf al voor de verkiezingen aan niet terug te keren. Bouter moet zijn plek afstaan omdat omdat zijn partij geen coalitiepartner meer is. Namens het CDA Zoeterwoude wordt Paul Olthof wethouder envoor de VVD Zoeterwoude wordt Mathieu Paardekooper wethouder.