Verdachte gevangenismoord is 18-jarige Hagenaar

Politie bij de jeugdgevangenis in Breda
Politie bij de jeugdgevangenis in Breda © ANP
DEN HAAG - De gevangene die ervan wordt verdacht een medegevangene dood te hebben gestoken in een jeugdgevangenis in Breda, is een 18-jarige Hagenaar. Dat meldt de politie zaterdag. Het slachtoffer, een 19-jarige uit Enschede, werd vrijdagmiddag neergestoken in de jeugdgevangenis en overleed even later aan zijn verwondingen.
Naast het 19-jarige slachtoffer raakte ook een 20-jarige gedetineerde uit Nijmegen gewond. Hij ligt in het ziekenhuis. De 18-jarige Hagenaar werd direct aangehouden. Hij wordt dinsdag voorgeleid.
Politiemensen zijn vrijdag direct gestart met het onderzoek naar wat er precies heeft plaatsgevonden in het pand van de Justitiële Inrichting. Zo zijn er onder andere getuigen gehoord en is er sporenonderzoek gedaan. Ook het steekvoorwerp is in beslag genomen voor verder onderzoek.

'Zorgelijke situatie in jeugdgevangenissen'

Een woordvoerster van justitievakbond Juvox vindt het 'heel triest' wat er is gebeurd en spreekt van een zorgelijke situatie, niet alleen in de jeugdgevangenis in Breda. Een aanhoudend personeelstekort leidt al langer tot problemen in de gevangenissen. Ze vraagt zich af of het reëel is aan de gestelde eisen vast te houden voor gevangenismedewerkers.
Binnen de afdeling jeugd speelt volgens haar ook mee dat de focus erg gericht is op behandeling en 'er een stukje respect en gezag mist'. 'De doelgroep verhardt. Maatwerk is nodig, maar dat kunnen we nu niet bieden binnen de DJI.'