'Zonder lockdown had SUSHIQUE niet bestaan', Zoetermeerse heeft veel succes met sushibedrijf

Houda Loutfi
Houda Loutfi © Sushique
ZOETERMEER - Als de lockdown er niet was geweest, zou ze misschien nooit haar eigen onderneming zijn begonnen. De Zoetermeerse Houda Loutfi begon ruim een jaar geleden met haar eigen sushibedrijf en heeft daar veel succes mee. Najib Amhali is vaste klant en ze heeft ook al voor Rituals, een groot Nederlands cosmeticabedrijf, een catering verzorgd.
'Het sushi-avontuur begon tijdens de lockdown', vertelt Houda. 'We konden niet uit eten en wilden graag sushi eten. Alleen, wat we bestelden, daar waren we niet echt tevreden over. En toen dacht ik: weet je wat, ik ga het gewoon proberen om zelf te maken.' Houda deelt op haar Instagramaccount wat foto's van die zelfgemaakte sushi. 'Ik kreeg veel reacties en mensen vroegen of ik ook sushi op bestelling maakte, want het zag er zo lekker uit.'
Twee weken na die eerste foto op Instagram begint Houda voor zichzelf: Sushi by Houda. Ze levert in het weekend sushiboxen op bestelling. De moeder van twee kinderen is ondertussen ook bezig met haar afstudeerscriptie voor haar studie psychologie in Leiden en denkt in eerste instantie de sushiboxen 'er leuk bij te doen'. Tegelijkertijd pakt ze alles heel professioneel aan.

Verjaardag van Najib Amali cateren

Ze benadert verschillende influencers en geeft ze een sushibox. 'Ik vroeg ze of ze wilden proeven en hun eerlijke oordeel te geven en dat te delen op Instagram. Ook als ze het niet lekker vonden.' Een van die boxen gaat naar, Niama Amhali-el Bahri, de vrouw van cabaretier Najib. 'Ze reageerde heel enthousiast en vroeg ik de verjaardag van Najib drie weken later wilde cateren.' Houda catert de verjaardag en plaatst zes boten met sushi op tafel.
Niama en Najib Amhali en hun kinderen
Niama en Najib Amhali en hun kinderen © SUSHIQUE
'Najib was een beetje de springplank. Ja, absoluut. Ik vond het ook leuk om hem te ontmoeten. Ik keek heel graag met mijn vader naar zijn shows. Dus toen ik hem ontmoette, was ik echt gewoon echt heel erg onder de indruk, vooral van zijn vriendelijkheid. En dat gaat nog steeds door.' Voor het hele gezin heeft ze al een keer bij een feestje de sushi verzorgd. 'Elke keer als ik ze zie krijg ik een familiegevoel bij ze. Het zijn echt zulke goede mensen.'

Sushi met een chique uitstraling

Vanaf dat moment besluit Houda zich alleen nog maar op catering te gaan richten. 'Ik vond dat ik mijn bedrijfsnaam ook moest veranderen. Het moet luxe uitstralen en dat het chique is.' Zo kwam ze op de naam van haar bedrijf: SUSHIQUE. 'Ik denk dat de naamsverandering ook echt wel heeft bijgedragen aan het succes'.
Sushi
Sushi © SUSHIQUE
Houda ontwikkelt haar eigen concept High Sushi. 'Ik had al zo veel vrijgezellenfeestjes en babyshowers gehad waarbij we een high tea kregen. Ik wilde wel iets anders en daarom dit concept.' Bij de Zoetermeerse krijg je grote houten boten gevuld met sushi in allerlei kleuren, omgeven door mysterieuze rook. De veelkleurige fantasierijke sushirollen zijn typerend voor Houda’s werk. 'Ik wil alles op een bijzondere manier presenteren.'
'Die boten heb ik bij een leverancier in Japan besteld. Ik heb gelijk alles opgekocht wat er was. Daarom kan ik ook zoveel aanbieden aan mijn klanten. De boten kunnen ook écht drijven. Binnenkort heb ik mijn grootste boeking tot nu toe. Dat wordt een boeking voor een bruiloft met vijftig boten. Op een boot plaats ik zesenvijftig stuks sushi.'
Sushi
Sushi © SUSHIQUE
Houda zou SUSHIQUE niet kunnen runnen zonder de hulp van haar man Mohamed. ‘Mijn man helpt mij met alles. Hij is echt mijn maatje. Hij houdt veel van koken en bedenkt originele sushicombinaties. Soms zitten we gewoon samen op de bank een film te kijken en dan zegt hij opeens: 'Weet je wat ook wel lekker zou zijn. Een rol met dit of dat.' Hij maakt die smaakcombinaties gewoon in zijn hoofd. Dan ga ik de sushi rollen en gaan we proeven. Hij heeft ook de Moroccan Musthave met ossenhaas verzonnen. Mensen denken dan 'sushi met vlees, is dat lekker?' En als ze het geproefd hebben zijn ze overtuigd. Een voordeel is ook dat al het vlees dat ik gebruik halal is en dus door iedereen gegeten kan worden.'

Valkuilen en leermomenten

De jonge onderneemster heeft ook de gunfactor. Tijdens events die ze catert werkt ze vaak samen met Mono Mocktails, een bedrijf dat alcoholvrije cocktails levert. Dit is van twee zusjes uit Veenendaal. ’Ze hebben mij zo veel geleerd over ondernemen. Ze geven me tips over zakendoen en hebben me bijvoorbeeld bewust gemaakt dat ik mijn merknaam goed moet beschermen. En ze hebben mij tips gegeven over presentatie, zoals het gebruik van eetbare bloemen en droog ijs waarmee ik het rookeffect creëer.’
Sushi
Sushi © SUSHIQUE
Er zijn meer lessen die ze meeneemt uit haar eerste jaar ondernemersschap. 'Ik heb geleerd me zakelijk op te stellen naar klanten, terwijl ik eigenlijk helemaal niet zo ben. Ik was altijd bereikbaar voor mijn klanten. Je hebt soms wel eens mensen die maar doordrammen of je aan het lijntje houden. Ik heb geleerd: oké, dit zijn de tijden die ik aanhoud. Maandag ben ik gesloten. Dan ga ik ook niet reageren op klanten of op e-mails of belletjes. Ik werk nu met een aanbetaling. En in het begin moest ik leren alles bij te houden. Dat vond ik ook heel erg lastig in het begin. De boekhouding, alle regeltjes die erbij komen kijken, de omzetbelasting, oh wat een hoofdpijn gaf dat in het begin.' Houda lacht volddaan, duidelijk dat die beginperikelen achter haar liggen.

Klanten stellen speciaal voor SUSHIQUE feestje uit

Ondertussen blijft de Zoetermeerse druk bezig met het ontwikkelen van nieuwe smaken en orginele manieren van presenteren van de sushi. 'Mijn afstudeerscriptie ligt inmiddels onder een dikke laag stof. Ik heb het zo druk.' Van de zomer verwachten Houda en Mohamed hun derde kindje. Dan nemen ze even rust. 'Wanneer klanten horen dat ik van de zomer geen events doe, stellen ze hun feestje zelfs uit tot september, zo graag willen ze bij mij boeken'.
Sushi
Sushi © SUSHIQUE