Eerste zitting zaak-De Mos tóch dit jaar al

Richard de Mos op de uitslagenavond van de gemeenteraadsverkiezingen. Links van hem medeverdachte Rachid Guernaoui.
Richard de Mos op de uitslagenavond van de gemeenteraadsverkiezingen. Links van hem medeverdachte Rachid Guernaoui. © ANP
DEN HAAG - De procespartijen in de zaak-De Mos treffen elkaar wel nog dit jaar in de rechtszaal. De voorbereidende zitting is gepland voor oktober, bevestigt de rechtbank Rotterdam nadat Omroep West agenda-overzichten ontving van bronnen rond het onderzoek. Vorige week zei de rechtbank dat hierover niets nog bekend was, maar dat blijkt een misverstand. De verdere strafzaak start zeer waarschijnlijk begin 2023.
De voorbereidende zittingen, ook wel regiezittingen genoemd, staan 14 en 17 oktober op de agenda. Regiezittingen worden gehouden bij gecompliceerde dossiers om de inhoudelijke behandeling van een rechtszaak voor te bereiden. Zo wordt onder meer beoordeeld of de rechter genoeg informatie heeft om de strafzaak te behandelen.
Voor de inhoudelijke behandeling, de daadwerkelijke strafzaak, wordt gezocht naar dagen in het begin van 2023. Dat werd begin vorige week al bekend, maar toen Omroep West vervolgens aan de Rotterdamse rechtbank vroeg waarom het nog zo lang wachten is op een rechtszaak, was het antwoord dat nog niet alle aanvullende getuigenverhoren waren ingepland. Uit een agenda-overzicht, verstuurd door de rechtbank en gedeeld met Omroep West, blijkt echter dat alle 23 verhoren al zijn ingepland – en dat de laatste plaatsvindt op 2 juni. Terwijl de rechtbank het vorige week nog onzeker achtte dat alle verhoren dit jaar nog plaats zouden kunnen vinden.

Afspraken niet verwerkt

Nu blijkt dat de zittingen en verhoren nog niet waren verwerkt in het systeem waarin de persvoorlichting van de rechtbank kijkt, ook al hebben de eerste getuigenverhoren al plaatsgevonden. Na een verdere blik bevestigt de rechtbank dat de afspraken inderdaad zijn gemaakt. De verwachting is ook dat snel bekend wordt wanneer de inhoudelijke behandeling van het corruptieonderzoek begint.
De start van de rechtszaak – en het moment dat Den Haag wordt verlost van jaren aan onduidelijkheid – is dus dichterbij dan vorige week door de rechtbank werd gesuggereerd. Er liggen wel nog potentiële hobbels op de weg. Zo kan tijdens de regiezitting nog worden besloten dat er meer informatie nodig is voor een juiste behandeling van de zaak.

(Oud-)wethouders en Krikke opnieuw verhoord

Het afsprakenoverzicht van de verhoren vormt verder een bevestiging dat de verdediging vooral getuigen heeft opgeroepen die betrokkenen waren bij het startpunt van het onderzoek en de nachtvergunningsprocedure voor onder meer zalencentrum Opera.
Het Openbaar Ministerie (OM) heeft vooral ambtenaren opgeroepen, maar ook wethouder Liesbeth van Tongeren en voormalig wethouder Boudewijn Revis. Oud-burgemeester Paulien Krikke is vorige week verhoord. Alle drie zaten samen met Richard de Mos en Rachid Guernaoui in het stadsbestuur. In tegenstelling tot eerdere berichten staat voormalig waarnemend burgemeester Johan Remkes niet op de lijst. Het OM kan getuigen nog een keer oproepen als er nieuwe vragen zijn opgekomen na de verhoren door de Rijksrecherche.

Acht strafzaken

De corruptiezaak bestaat uit acht strafzaken tegen acht verdachten, die grotendeels samen worden behandeld. Onder de verdachten bevinden zich oud-wethouders en raadsleden Richard de Mos en Rachid Guernaoui, voormalig raadslid Nino Davituliani en een vijftal horeca- en vastgoedondernemers. Begin 2023 is het ruim drie jaar geleden dat de Rijksrecherche binnenviel op het stadhuis en ruim vier jaar dat het onderzoek werd geopend.
De duur van het corruptieonderzoek frustreert de Haagse politiek. Door alle onzekerheid wil een aantal partijen niet in zee met Hart voor Den Haag, waardoor de verkiezingswinnaar zo goed als zeker buiten het college valt. Vorige week leidde dit tot een debat vol spanningen en emoties in de gemeenteraad.
D66, de tweede partij in Den Haag, heeft vorige week D66-fractievoorzitter in de Eerste Kamer Annelien Bredenoord en D66-Tweede Kamerlid Joost Sneller aangesteld als verkenner. Hart voor Den Haag grijpt de affaire rond het grensoverschrijdend gedrag van D66'er Frans van Drimmelen aan om voorwaarden te stellen aan een gesprek met de verkenners. De landelijke D66-partijtop zou een geheim rapport hierover hebben achtergehouden. 'Signalen van seksuele intimidatie, machtsmisbruik en een doofpotcultuur bij de partij die nu het voortouw heeft bij de vorming van een nieuw stadsbestuur, moeten we zeer serieus nemen', stelt Richard de Mos. 'Daarom willen wij volledige inzage in het MeToo rapport. Ondanks het arrogante uitsluiten van onze partij door D66-wethouder Van Asten zijn wij bereid om te praten, maar dan moet eerst dat achtergehouden MeToo-rapport boven tafel.'
Lees alles over de Haagse corruptiezaak in ons dossier.