Spoorfanaat Tjeerd krijgt eigen poppetje in Madurodam: 'Ik sta er heel typerend bij'

DEN HAAG - 'Daar waar kleine Tjeerd zich vergaapte aan treinen, staat nu weer een kleine Tjeerd.' Het is een bijzondere dag voor Omroep West-presentator Tjeerd Spoor, want dinsdag werd zijn miniatuurpoppetje in Madurodam onthuld. Samen met sidekick Jorinda Teeuwen staat hij op het station van Groningen namens Omroep West verslag te doen van alle gebeurtenissen.
'Het is echt heel bijzonder', vertelt Tjeerd, terwijl hij naar zijn eigen poppetje kijkt. 'Ik sta er heel typerend bij, zo met mijn hand in mijn zak.' De presentator werd vorig jaar tijdens de laatste uitzending van West Wordt Wakker voor de zomervakantie verrast door Sander Gielen, de directeur van Madurodam. Hij vertelde dat 'icoon' Tjeerd Spoor in het park wordt vereeuwigd als minitiatuurpoppetje. Uiteraard bij het spoor. Niet alleen vanwege de achternaam van de presentator, maar vooral omdat hij een fervent liefhebber van treinen en trams is.
Jorinda Teeuwen en Tjeerd Spoor met hun eigen minitiatuurpoppetjes
Jorinda Teeuwen en Tjeerd Spoor met hun eigen minitiatuurpoppetjes © Omroep West
Het poppetje van Tjeerd staat sinds dinsdagochtend bij het treinstation van Groningen. De reden dat de presentator zo ver van huis staat, is dat er in het park helaas nog geen treinstation uit de regio is. En Tjeerd staat niet alleen langs het spoor, want net als in de radio-uitzendingen mag Jorinda Teeuwen niet aan zijn zijde ontbreken. Ook zij heeft een eigen minitiatuurpoppetje gekregen en is nu in het park te bewonderen. 'Ik ging met Tjeerd mee om te filmen hoe zijn poppetje gemaakt werd en toen mocht ik zelf ook. Want waar Tjeerd is, is Jorinda', legt ze uit.
Tjeerd en Jorinda komen met hun eigen poppetje in een illuster rijtje met bekende Nederlanders met een eigen Madurodam-poppetje. 'Ilse de Lange staat er bijvoorbeeld ook', vertelde directeur Gielen bij de onthulling van de twee nieuwste aanwinsten van het park. Tijdens de onthulling van het de poppetjes op het Groningse station werd ook verteld dat het maken van de twee figuurtjes nog niet zo eenvoudig was geweest. 'Vooral het logo van Omroep West op de plopkap van Tjeerd was een heel gepriegel.'