'Krottenkoning' hoeft verkochte grond in Noordwijk (nog) niet te leveren

Plan voor nieuwbouw bij Palaceplein
Plan voor nieuwbouw bij Palaceplein © Architectenbureau Mulleners
NOORDWIJK - De omstreden vastgoedondernemer Ronnie van de Putte hoeft zijn grond in Noordwijk niet te leveren aan ontwikkelaar Adriaan van Erk Groep. Van de Putte verkocht zijn bezit in Noordwijk voor 60 miljoen euro, maar weigert te leveren omdat hij zegt dat er mondeling aanvullende afspraken zijn gemaakt die de Van Erk Groep niet nakomt. De rechter gaat hierin mee. De gemeente Noordwijk is 'zeer teleurgesteld' over het standpunt van de rechter.
De mondelinge afspraken gaan vooral over het meedelen in de winst die de ontwikkelaar maakt als de nu braakliggende stukken grond in Noordwijk worden bebouwd. Ook zou er nog 2,5 procent rente betaald moeten worden over de verkoopsom van 60 miljoen euro tot het moment dat alles op rekening staat van Van de Putte. En kosten die de omstreden vastgoedondernemer heeft gemaakt om alles rond te krijgen zouden vergoed moeten worden door de Van Erk Groep.
Deze aanvullende afspraken zijn nooit op papier gezet, maar zouden mondeling zijn overeengekomen tussen Jos van Erk van de ontwikkelaar en Van de Putte. Jos van Erk overleed in november vorig jaar op 84-jarige leeftijd. De rechter denkt dat deze afspraken inderdaad zijn gemaakt tussen de heren en daarom vindt hij ook dat Van de Putte in zijn recht staat door de grond niet te leveren.
De percelen van Ronnie van de Putte liggen op strategische plekken langs de kust bij Noordwijk. Ook heeft hij het pand van een voormalige drukkerij in het dorp zelf. Omdat Van de Putte zelf niets doet met de grond, vindt de gemeente dat hij de ontwikkeling van de boulevard en ook het dorp frustreert. Er zijn in de loop der jaren vele plannen de revue gepasseerd, maar er werd nooit iets gebouwd.

Van hypotheek tot verkoop

De Adriaan van Erk Groep kwam voor het eerst in beeld rond het bezit van Ronnie van de Putte, toen grond van de 'krottenkoning' gedwongen geveild dreigde te worden. Die veiling ging op het laatste moment niet door en daarna bleek dat Van Erk de omstreden vastgoedondernemer op enkele percelen enkele tientallen miljoenen euro's hypotheek had verstrekt. Later bleek dat de Van Erk Groep alle grond van Van de Putte had gekocht voor 60 miljoen.
Overzicht van het bezit in Noordwijk | Bron: website N.V. Bever Holding
Overzicht van het bezit in Noordwijk | Bron: website N.V. Bever Holding
De gemeente Noordwijk moest de verkoop wel goedkeuren, omdat op vrijwel alle verkochte percelen het 'voorkeursrecht gemeenten' is gevestigd. Dat betekent dat Van de Putte de grond eerst aan de gemeente te koop moet aanbieden, voordat hij ermee op de markt mag. Voor de deal met de Adriaan van Erk Groep gaf de gemeenteraad uiteindelijk toestemming, zonder dat dit voorkeursrecht helemaal werd opgedoekt. En dat laatste is voor Van de Putte nog een reden om de grond niet te leveren: volgens hem bestaat zo'n uitzondering niet in de wet en mag hij dus de gronden niet leveren.

Ontwikkeling van boulevard

Ondertussen is de gemeente druk in de weer met de Adriaan van Erk Groep om tot ontwikkeling te komen van grond die nu nog van de 'krottenkoning' is. De gemeente wil al langere tijd stappen maken om belangrijke delen van het dorp op te knappen, maar dat lukte nooit omdat Van de Putte niets met zijn bezit deed.
Er liggen inmiddels plannen, onder meer bebouwing van het al jaren braakliggende Palaceplein. Ook zijn er ideeën voor het zwaar vervallen Vuurtorenplein. Wat de status van die plannen nu is, is op dit moment onduidelijk. De gemeente Noordwijk benadrukt geen partij te zijn in de deal, maar geeft ook aan 'zeer teleurgesteld' te zijn. 'Deze uitspraak zal verdere vertraging betekenen voor de ontwikkeling van belangrijke locaties in Noordwijk aan Zee. De gemeente zal zich de komende periode beraden over haar positie', aldus een woordvoerder.
Lees alles over 'krottenkoning' Ronnie van de Putte in ons dossier.