Lintjesregen 2022: Lees hier wie in Leiderdorp een lintje heeft gekregen

Lid in de Orde van Oranje-Nassau, draagteken en orde
Lid in de Orde van Oranje-Nassau, draagteken en orde © Kanselarij der Nederlandse Orde
LEIDERDORP - In Leiderdorp zijn twee inwoners Koninklijk onderscheiden. Een van hen is benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau de ander tot Officier in de Orde van Oranje-Nassau.
Tekst zoals aangeleverd door gemeente Leiderdorp.

De heer H. Horlings - Officier in de Orde van Oranje-Nassau

Het leven van de heer Horlings staat voor een groot deel in het teken van vliegtuigen. Van 1985 tot 2003 werkte hij bij de Koninklijke Luchtmacht. Hij kon in die periode een unieke opleiding volgen bij de USA Air Force Test Pilot School in Amerika. De heer Horlings heeft zijn gehele carrière gewijd aan het vergroten van vliegveiligheid. En ook daarna kon het onderwerp hem niet loslaten. Na zijn carrière richtte hij AvioConsult op: een onafhankelijk adviesbureau dat zich grotendeels vrijwillig bezighoudt met het onderzoeken van vliegrampen, het schrijven van handboeken en geven van trainingen.
De heer Horlings werd nationaal en internationaal bekend door zijn inzet bij twee rechtszaken rond de vliegramp Faro die in 1992 plaatsvond. Hij reconstrueerde met behulp van data minutieus de laatste minuten van de vlucht. Hiermee haalde hij overtuigend onderuit dat valwinden de oorzaak waren. Het onderzoek liet zien dat er meerdere vermijdbare en verwijtbare menselijke fouten zijn gemaakt. De vele uren -het gaat om ruim 2500 uur- aan onderzoek en het opstellen van rapporten deed hij vrijwillig en onbezoldigd.
Door het rapport van de heer Horlings kon de zaak nét voor de verjaring in 2012 worden heropend om de ware toedracht van de ramp aan het licht te brengen. In 2014 en 2015 vonden er zittingen plaats waar hij als deskundige werd gehoord. Hij was dé luchtvaartdeskundige die advocaten bijstond in het proces tegen Martinair en de Staat der Nederlanden. Maar mogelijk belangrijker nog: zijn onderzoek maakte duidelijk dat het in opleidingen ontbreekt aan essentiële kennis over veilig vliegen, technische eigenschappen en juiste noodprocedures. Zijn inspanningen hebben een grote maatschappelijk waarde. Ze richten zich niet enkel op waarheidsvinding bij incidentele gevallen. Ze dragen vooral bij aan kennis en kunde van toekomstige vliegers zodat toekomstige rampen zijn te voorkomen.
Met zijn strijdlust, kennis en kunde, maar ook de wil om onrechtvaardigheid te bestrijden, heeft de heer Horlings vele slachtoffers en nabestaanden geholpen. Om die inzet en de niet aflatende toewijding om vliegen veiliger te maken, heeft het Zijne Majesteit Koning Willem-Alexander behaagd, de heer Horlings te benoemen tot Officier in de Orde van Oranje Nassau.

De heer J.C. Timmermans - Lid in de Orde van Oranje-Nassau

Al vanaf 1972 zet de heer Timmermans zich vol overgave in voor de Leiderdorpse samenleving: Hij bedacht en organiseerde vele activiteiten op uiteenlopende gebieden: van zwemwedstrijden, meerkampen voor gehandicapten, schoolfeesten tot de jaarlijkse Leiderdorpse Triatlon en De Nacht van Leiderdorp. De heer Timmermans heeft in zijn leven veel betekend voor sportief Leiderdorp. Hij heeft vele sportevenementen georganiseerd. Hij heeft wintersportvakanties opgezet naar Oostenrijk, langlaufvakanties in de Ardennen, de Leiderdorpse Triatlon, de Nacht van Leiderdorp, etc.
Van 1995 tot 2011 stelde hij 2 radioprogramma’s samen en presenteerde die voor het lokale Radio Station Leiderdorp voor muziekliefhebbers in Leiderdorp. Jarenlang verzorgde hij op zondagavond een radioprogramma over Klassieke muziek en Jazz. Stichting Buurtactief Leiderdorp ontstond aan het begin van deze eeuw, doordat een aantal inwoners van Leiderdorp, onder wie de heer Timmermans, zich zorgen maakten over de geplande ondertunneling van de A4 en de bouw van de HSL. Een groep bewoners richtte een stichting op om zo ontwikkelingen rondom dit enorme projecten nauwlettend te kunnen volgen. Deze kwam in het belang van bewoners van de Kerkwijk en Oranjewijk met verschillende voorstellen voor veranderingen. Altijd oplossingen bedenken, of het nu om grote of ogenschijnlijk kleine zaken ging.
Omdat de heer Timmermans zich al meer dan 50 jaar belangeloos inzet op heel veel terreinen voor inwoners van Leiderdorp, heeft het Zijne Majesteit Koning Willem-Alexander behaagd, de heer Jacob Casper Timmermans, te benoemen tot Lid in de Orde van Oranje Nassau.