Overvaller met O-benen haalt de kassa leeg bij Spar in Schoonhoven

De verdachte
De verdachte © Politie
SCHOONHOVEN - 'Ik hoop dat hij beseft wat hij mensen aandoet', zegt Rob Schmitz, de eigenaar van supermarkt Spar aan het Doelenplein in Schoonhoven over de overvaller die in oktober vorig jaar toesloeg in zijn zaak. De man is slechts zo'n dertig seconden binnen geweest. In die tijd bedreigde hij een medewerker met een mes en haalde hij de kassa leeg. Op bewakingsbeelden is te zien dat de overvaller O-benen heeft en daardoor op een opvallende manier loopt.
Dit is een zaak uit het opsporingsprogramma Team West van dinsdag 19 april. Meer zaken zijn hier te vinden.
Op zondagmiddag 31 oktober verschijnt rond 15.00 uur een in het donker geklede man in de buurt van de supermarkt in het centrum van de stad. Hij houdt de winkel vanaf een afstandje in de gaten en wacht op de parkeerplaats op een goed moment om toe te slaan. Als dat er is, gaat hij naar binnen en loopt meteen door naar een van de kassa's.
Daar bedreigt hij een 20-jarige medewerker met een mes en zegt dat hij geld wil hebben. Het slachtoffer schrikt zich rot, maar werkt mee en maakt de kassa open. De overvaller haalt vervolgens zelf het geld eruit. Met een paar honderd euro op zak rent hij zo'n dertig seconden nadat hij binnenkwam weer weg.
Razendsnelle overval op de Spar in Schoonhoven - Team West

'Heeft grote impact gehad'

'Je weet niet wat er precies gebeurd is, maar je hoopt dat je personeel niet gewond is en dat ze het goed kunnen verwerken', zegt de eigenaar. Hij is zelf niet aan het werk op het moment van de overval, maar springt meteen in de auto als hij gebeld wordt.
'Het heeft een grote impact op hem gehad', vertelt Schmitz over het slachtoffer. 'Daar is Slachtofferhulp bij geweest, het gaat nu op zich gelukkig goed. Maar ook op het personeel dat er niet was heeft dit impact. Voor mijzelf is het ook lastig, Ik heb zelf twee keer een overval meegemaakt hier. Toen was ik zelf slachtoffer, nu een collega. Dat maakt het heel moeilijk, alles komt weer boven.'
De overvaller heeft een groot mes bij zich
De overvaller heeft een groot mes bij zich © Politie

Overvaller met O-benen

De overvaller is licht getint, 1,75 tot 1,80 meter en heeft een tenger postuur. Hij draagt een zwarte jas met een capuchon, mogelijk van het merk Puma. Verder heeft hij grijze handschoenen aan, waarvan de kleur aan de zijde van de handpalmen donkerder in. Ook draagt hij donkere schoenen met een witte zool.
De man heeft een vrij opvallend loopje: hij heeft O-benen, waardoor zijn waardoor zijn manier van lopen wat afwijkt en herkenbaar kan zijn voor mensen die hem kennen.

'Zou fijn zijn als hij gepakt wordt'

De eigenaar van de winkel hoopt dat de dader wordt gevonden. 'Ik hoop dat hij beseft wat hij de mensen aandoet. Het gaat niet om het geld, dat is niet belangrijk', zegt Schmitz. 'Het gaat om de impact op het slachtoffer, hoe hij er daarna mee om moet gaan. Dat is vele malen erger dan een paar honderd euro die weg is. Het zou heel fijn als hij gepakt zou worden, dan geeft dat een stuk rust: de dader krijgt zijn straf.'
De overvaller op zijn vlucht
De overvaller op zijn vlucht © Politie

Weet u wie het is?

Bel de opsporingstiplijn: 0800-6070
Bel Meld Misdaad Anoniem: 0800-7000
Bel het Team Criminele Inlichtingen: 06-57876279
Of vul een digitaal tipformulier in op politie.nl of Meld Misdaad Anoniem