Moord op Corrie van Geesbergen (91) opnieuw onderzocht

Het slachtoffer, Corrie van Geesbergen
Het slachtoffer, Corrie van Geesbergen © Familie
DEN HAAG - Er wordt opnieuw onderzoek gedaan naar de dood van de 91-jarige Corrie van Geesbergen uit Den Haag. De vrouw werd in mei 2019 slachtoffer van een misdrijf in haar huis aan de Erasmusweg. Er zijn nu bij de politie meerdere personen in beeld gekomen, die eerder nog niet zo grondig zijn onderzocht. Ook is nog steeds de vraag waar de gestolen sieraden van het slachtoffer nu zijn. De eerder uitgeloofde beloning van 15.000 euro voor de gouden tip staat nog altijd.
Dit is een zaak uit het opsporingsprogramma Team West van dinsdag 19 april. Meer zaken zijn hier te vinden.
Het lichaam van mevrouw Van Geesbergen is op woensdagochtend 8 mei 2019 gevonden door haar dochter en een medewerkster van thuiszorg. In eerste instantie werd gedacht aan een natuurlijke dood, maar uit de sectie blijkt dat ze was vermoord. Ook waren er verschillende sieraden van het slachtoffer verdwenen.
De 91-jarige vrouw was sociaal actief, had regelmatig contact met haar familie en deed nog zelf haar boodschappen. Ze woonde met wat hulp van de thuiszorg nog zelfstandig in een portiekwoning aan de Erasmusweg in Den Haag, op het stuk tussen de Ruinerwoldstraat en de Leyweg.
Bekijk hier wat de dochter en twee kleinzoons van mevrouw Van Geesbergen over haar vertellen, wat er tot nu toe bekend is over de zaak en welke vragen er nog zijn:
Wie bracht Corrie van Geesbergen (91) om het leven in 2019? - Team West

'Thuiszorg' voor de deur

In 2019 maakte de politie al bekend dat het meest waarschijnlijke scenario is dat mevrouw Van Geesbergen is omgebracht door iemand die via een babbeltruc haar huis binnen is gekomen. Dat komt door een gebeurtenis op dinsdagavond 7 mei, de dag voordat haar lichaam werd gevonden. Het slachtoffer zat rond 22.00 uur aan de telefoon met één van haar dochters, toen er werd aangebeld. Ondanks dat ze niemand verwachtte, heeft mevrouw Van Geesbergen de deur geopend.
Terug aan de telefoon vertelde ze dat er iemand voor de deur stond die zei van de thuiszorg te zijn. Omdat de vrouw 's avonds nooit thuiszorg krijgt heeft ze diegene weggestuurd. Het is onduidelijk wie er toen voor de deur stond.
De vrouw woonde aan de Erasmusweg in Den Haag
De vrouw woonde aan de Erasmusweg in Den Haag © Omroep West

Weer iemand langsgekomen

De recherche denkt dat ergens rond de nacht van 7 op 8 mei weer iemand is langsgekomen die zich mogelijk voordeed als thuiszorgmedewerker, of dat er iemand naar binnen is geslopen. Mogelijk was dat dezelfde persoon die langskwam toen mevrouw 's avonds aan de telefoon zat. Er zijn geen sporen van een inbraak gevonden.
Op 8 mei staat er 's morgens een medewerkster van de echte thuiszorg voor de deur, maar er doet niemand open. Een uur later is ze terug en dan wordt er opnieuw niet open gedaan; reden genoeg om 112 te bellen. Een dochter van het slachtoffer, die eerder dan de hulpdiensten aankomt, gaat naar binnen en vindt haar moeder. Ze is dan al overleden.
© Familie

Geen braakschade nader bekeken

Ondanks uitgebreid onderzoek, meerdere oproepen in Team West en Opsporing Verzocht en een uitgeloofde beloning van 15.000 euro voor de gouden tip, is nooit duidelijk geworden wie mevrouw Van Geesbergen om het leven heeft gebracht. In de hoop alsnog tot een oplossing te komen, heeft een team van experts zich nu opnieuw over de zaak gebogen.
'We doen onder andere onderzoek naar het element dat er geen braakschade was. Dat wijst erop dat mevrouw zelf de deur heeft opengedaan', zegt een politiewoordvoerder. 'Dat doe je op die leeftijd over het algemeen alleen als je iemand denkt te kennen of vertrouwt. Het kan ook zijn dat de deur dusdanig was bewerkt dat hij later makkelijk open ging, of dat iemand de sleutel had. Bij dat nieuwe onderzoek zijn meerdere personen naar voren gekomen, die eerder nog niet zo grondig zijn onderzocht.'

Verdwenen sieraden

Naast het nieuwe onderzoek dat de politie doet, is er nog altijd de vraag waar de gestolen halskettingen en armbanden van mevrouw Van Geesbergen zijn. Op het moment dat ze op 7 mei boodschappen deed, zijn de armbanden nog te zien op bewakingsbeelden. De politie denkt dat degene die haar heeft omgebracht, de sieraden heeft afgedaan. Dat kon het slachtoffer namelijk niet meer zelf.
De gestolen sieraden
De gestolen sieraden © Politie
De politie komt graag in contact met mensen die weten waar de sieraden nu zijn of wie ze via via in zijn of haar bezit heeft gekregen. Er wordt rekening mee gehouden dat ze na 8 mei 2019 bij een juwelier of opkoper zijn aangeboden. 'Dat kan in Nederland zijn geweest, maar het kan ook heel goed dat ze net over de grens verkocht zijn', zegt de politie.

Omstandigheden kunnen veranderd zijn

De dood van mevrouw Van Geesbergen is bijna drie jaar geleden. De tijd kan in het voordeel van het onderzoek werken, denkt de politie. 'Misschien zijn er mensen die al drie jaar met dit geheim rondlopen en die weten wie de 91-jarige mevrouw Van Geesbergen van het leven heeft beroofd. Het kan zijn dat die mensen eerder niet durfden te praten, bijvoorbeeld omdat ze de dader kennen. De omstandigheden kunnen in de loop van de tijd veranderd zijn.'
De familie van het slachtoffer hoopt maar op één ding: eindelijk duidelijkheid. 'Ik hoop dat er iemand opstaat die zegt: kom op, ik ga bellen', zegt haar dochter. 'Deze zaak moet worden opgelost. Dan kan de familie ook verder met het leven.' Een van de kleinzoons van mevrouw Van Geesbergen vult aan: 'Mocht er iemand zijn die iets gezien heeft, gehoord heeft, misschien wel zelf gedaan heeft… meld het alsjeblieft.'

Heeft u informatie?

Bel de opsporingstiplijn: 0800-6070
Bel Meld Misdaad Anoniem: 0800-7000
Bel het Team Criminele Inlichtingen: 06-57876279
Of vul een digitaal tipformulier in op politie.nl of Meld Misdaad Anoniem