Tienduizenden euro's cash in beslag genomen bij onderzoek naar belastingfraude

Briefjes van 100 en 200
Briefjes van 100 en 200 © ANP
RIJSWIJK - Een 67-jarige man uit Rijswijk is dinsdag aangehouden voor belastingfraude en witwassen. Dat meldt de FIOD. In dezelfde zaak werd ook een 62-jarige man uit Capelle aan den IJssel opgepakt. Hij wordt verdacht van valsheid in geschrift. Bij meerdere doorzoekingen vond de FIOD onder andere 63.000 euro aan contant geld.
De FIOD startte het strafrechtelijk onderzoek naar de twee mannen na een melding van een accountantskantoor aan de Belastingdienst. De Rijswijkse man, aandeelhouder van een belastingadvies- en administratiekantoor, zou jonge mensen hebben ingezet als katvanger. Hij zou deze jongeren hebben benaderd om een bv op te richten en voor die bedrijven een bankrekening te openen.
Een katvanger is een persoon die op zijn of haar naam een bedrijf, bankrekening of iets dergelijks opent met als doel om de werkelijke eigenaar buiten beeld te houden. De katvanger hoeft meestal alleen aanvraag- of registratieformulieren in te vullen. Daarvoor krijgt hij vaak een kleine vergoeding van de werkelijke eigenaar. Deze werkelijke eigenaar gebruikt deze zaken meestal voor illegale activiteiten.
De 67-jarige man diende na het openen van deze bv's met zijn belastingadvieskantoor aangiften omzetbelasting ten onrechte in namens de bedrijven. De teruggaven van de omzetbelasting werden vervolgens bijgeschreven op de gloednieuwe bankrekeningen van de bv's. En dat geld werd door de katvangers weer doorgesluisd naar de Rijswijkse verdachte. Volgens de FIOD zou de 67-jarige Rijkswijker voor 378.489 euro opzettelijk onjuist aangiften hebben aangevraagd.

Valse aangifte voor coronasteun

De Rijswijker werd dinsdag samen met een 62-jarige man uit Capelle aan den IJssel aangehouden. De 62-jarige verdachte is bestuurder en mede-aandeelhouder van het belastingadvies- en administratiekantoor. Hij zou volgens de FIOD een vals opgemaakte aangifte voor de omzetbelasting hebben ingediend voor het jaar 2019. Waarschijnlijk heeft hij de aangifte valselijk opgesteld om coronasteun te kunnen verkrijgen.
De FIOD heeft dinsdag ook meerdere doorzoekingen gedaan in drie woningen in Rijswijk, Rotterdam en Cappelle aan den IJssel en in een kantoorpand in Den Haag. Tijdens de doorzoekingen hebben ze de digitale en fysieke administratie, gegevensdragers, telefoons, 4.000 euro contant geld en een auto in beslag genomen. Daarnaast is er in een een zwaar beveiligde kluis van één van de verdachte 63.000 euro aan contanten gevonden en in beslag genomen.