Man die ex met klauwhamer op hoofd zou hebben geslagen hoort tien jaar cel eisen

Foto ter illustratie
Foto ter illustratie © ANP
OEGSTGEEST - Een 60-jarige man die zijn ex-vrouw meerdere keren met een klauwhamer op haar hoofd zou hebben geslagen, moet van het Openbaar Ministerie tien jaar de cel in. Het incident gebeurde afgelopen zomer in Oegstgeest. De vrouw overleefde het en justitie spreekt van een moordpoging. Het stel was al jaren gescheiden en had ook daarna een gecompliceerde relatie.
Het slachtoffer fietste op 20 juli over de Almondeweg langs het Oegstgeesterkanaal, toen ze hard op haar hoofd werd geslagen door een man op een scooter. Ze viel op de grond en werd vervolgens nog een keer geslagen met iets dat in een rode plastic tas zat. Dat bleek later een klauwhamer te zijn. Ook bonkte de man haar hoofd een aantal keer tegen de straat, aldus het OM. De vrouw herkende haar ex als de dader.
Omstanders die het zagen gebeuren, grepen in. Ze trokken de man van de vrouw af en belden de politie, die hem aanhielden. De 60-jarige Katwijker verklaarde zelf dat hij de vrouw niet had aangevallen, maar dat hij toevallig vanaf de andere kant kwam aanrijden. Daar gelooft justitie op basis van de verklaringen van het slachtoffer en de getuigen niets van: de man wordt verdacht van een poging tot moord.

Terug naar Iran

Het stel is in 1994 gescheiden na een relatie vol huiselijk geweld. Het OM denkt dat de man zijn ex al langer wilde 'opruimen': hij vond dat ze terug moest naar Iran zodra hun zoons op eigen benen konden staan. Eén van hen was kort voor het incident afgestudeerd en had een vaste baan gevonden. Ook heeft de man op internet gezocht naar vliegtickets naar Iran, aldus het OM.
De 60-jarige man is uitgebreid onderzocht door psychologen en psychiaters. Die hebben geen stoornis kunnen vaststellen. Hij zou ook nooit spijt hebben betuigd voor het incident. De rechter beslist over twee weken welke straf de man krijgt.