Ruim zes ton stelen 'was een makkie' voor baliemedewerker gemeente Den Haag

Foto ter illustratie
Foto ter illustratie © ANP
DEN HAAG - 'Contant geld achterover drukken bij de gemeente Den Haag was een makkie.' Dat zegt advocaat Michel van Stratum. Hij verdedigt een 31-jarige Haagse vrouw die wordt verdacht van het verduisteren van ruim 640.000 euro van de gemeente. Of ze echt dat hele bedrag heeft gestolen is volgens Van Stratum nog maar de vraag, want er konden meer mensen bij de zogeheten betaalzuil van de gemeente.
Vandana D. uit Den Haag kwam in juli 2019 bij de gemeente werken als uitzendkracht achter de publieksbalie bij het stadsdeelkantoor Escamp. Ze kreeg, net als twee collega's, de codes voor de kluis en de betaalzuil waar bijvoorbeeld door burgers betaalde leges in worden gedeponeerd. Ook mocht ze wisselgeld bestellen voor de betaalzuil. Het stadsdeelkantoor Escamp had als enige binnen de gemeente zo'n betaalzuil. In november 2019 wordt er intern al gemeld dat er onregelmatigheden zijn rondom D., maar het duurt een jaar voordat de gemeente een onderzoek instelt. Daarna wordt D. aangehouden.
Advocaat Van Stratum verbaast zich erover dat zijn cliënte niet is gecontroleerd op betrouwbaarheid toen ze bij de gemeente kwam werken, en dat er ze tijdens haar werk ook niet is gemonitord. Maar zijn grootste verbazing geldt voor het betaalsysteem achter de balie: 'De betaalzuil was vaak kapot, en gaf ook vaak geen bon', aldus Van Stratum. 'Dan kwam er een monteur bij, maar er was geen toezicht op de monteur.'

Collega's verhoren

'Er werd ook niet bijgehouden wat er in en uit ging. We weten dus niet wie wat pakte. Iedereen kon bij dat geld. Het was gewoon een puinhoop bij de gemeente', aldus de raadsman. Drie collega's van de verdachte hebben verklaard over de onregelmatigheden rond de betaalzuil. Van Stratum wil dat deze collega's worden verhoord. De rechtbank in Rotterdam, waar de zaak dient, stemde daar woensdagochtend mee in.
De gemeente Den Haag bevestigt in een reactie dat er problemen waren met de betaalzuil. Het apparaat wordt inmiddels niet meer gebruikt. Volgens de gemeente kwamen de onregelmatigheden al snel aan het licht: 'De zuil functioneerde inderdaad niet optimaal en gaf problemen bij het accepteren van briefgeld en het afdrukken van de bon', zo zegt een woordvoerder in een reactie.

'Kasverschil viel op'

'Een medewerker constateerde dat de hoeveelheid geld in de kluis erg laag was in vergelijking met wat er volgens de boekhouding in kas zat. Na dit signaal is de mogelijkheid om geld te bestellen meteen stopgezet en heeft er een telling plaatsgevonden van de hoeveelheid contant geld in de kluis. Als gevolg daarvan ontstond het vermoeden van onregelmatigheden.'
De gemeente deed vervolgens intern onderzoek: 'Hieruit bleek dat de omvang van de wisselgeldbetalingen sterk was toegenomen en kwam de exacte omvang van het kasverschil aan het licht. De gemeente heeft daarna aangifte gedaan en de werkprocessen opnieuw ingericht en verscherpt. Denk aan extra maatregelen voor het bestellen, beheren en de uitgifte van kasgeld. Dit wordt via financiële administratie maandelijks gecontroleerd', aldus de woordvoerder.

'We zijn bestolen'

Na het interne onderzoek deed de gemeente aangifte en kon Vandana D. worden aangehouden. 'Wij, de gemeente en daarmee alle inwoners van Den Haag, zijn bestolen. We wachten het proces af en hebben vertrouwen in de uitspraak van de rechter', zo zegt de gemeente.
Ook de partner van de verdachte, de 44-jarige Albert B., staat terecht. Hij wordt ervan verdacht dat hij heeft meegeprofiteerd van het gestolen geld. Zijn advocaat, Tina Sandrk, zet haar vraagtekens bij de ten laste legging. 'Mijn cliënt wordt het hele bedrag van 640.000 euro verweten', maar ze vindt dat eigenlijk niet terecht. Ook zij wil de collega's van Vandana D. horen. 'Zij hebben verklaard dat zij de kasruimte deed, omdat zij er altijd was. Maar hebben zij waargenomen dat de betaalzuil het geld niet registreerde? Wanneer hebben zij onregelmatigheden gemeld?'

Dreiging?

Beide raadslieden willen ook elkaars verdachten horen over de relatie die ze hadden. Van Stratum wil dat wordt onderzocht of Vandana D. misschien met de dreiging van geweld onder druk werd gezet door haar partner: 'Ze is een kwetsbare vrouw.' Sandrk wil juist weten hoe het zit met de dure cadeaus die D. kocht voor Albert B. en de sms'jes die ze elkaar stuurden. De rechtbank gaat ook met deze verhoren akkoord. Verder zal van beide verdachten een reclasseringsrapport worden opgemaakt.
De verschillende verhoren zullen de komende maanden plaatsvinden bij de rechter-commissaris. Wanneer de zaak verder gaat is nog niet bepaald.