Huis in Rijswijk, stoep in Den Haag: nog even en die situatie is verleden tijd

De huizen aan de Cromvlietkade staan in Rijswijk, de straat en het groen liggen in Den Haag
De huizen aan de Cromvlietkade staan in Rijswijk, de straat en het groen liggen in Den Haag © Den Haag FM
DEN HAAG - Na 22 jaar moet een stuk wat nu Den Haag is weer Rijswijks grondgebied worden. De beide gemeenten willen de oude grens weer herstellen. Het gaat om het gebied in de buurt van de Cromvlietkade, Geestbrugkade en een gedeelte van de Nassaukade. Daar staan de woningen op Rijswijks grondgebied, terwijl de stoepen, straten en de groenvoorzieningen binnen de gemeente Den Haag liggen.
De situatie is ontstaan bij een herindeling in 2001. Op deze wijze zou Den Haag op eigen grond door middel van het Trekvliettracé verbonden zijn met rijkswegennet. Maar die weg is er nooit gekomen, en door de komst van de Rotterdamsebaan is het niet meer nodig om de situatie nog te laten bestaan.
Daarom heeft Rijswijk gevraagd of het gebied terug kan komen, schrijft mediapartner Den Haag FM. Het voorstel van het Haagse college is nu om de openbare ruimte terug te geven aan Rijswijk. Dat gebeurt inclusief de inboedel, zoals het groen en de straatmeubilering. Ook de kiosk aan de Cromvlietkade mag blijven, al gaat de huurovereenkomst over naar Rijswijk.
De zwarte lijn is de huidige grens tussen Den Haag en Rijswijk, de stippellijn wordt de nieuwe grens
De zwarte lijn is de huidige grens tussen Den Haag en Rijswijk, de stippellijn wordt de nieuwe grens © Gemeente Den Haag
Het is de bedoeling dat per 1 januari 2023 het grondgebied weer overgaat naar de gemeente Rijswijk. Voor bewoners zal er niet veel veranderen: na de herindeling van 2001 is de gemeente Rijswijk de gemeentelijke belastingen blijven heffen van de bewoners van de Cromvlietkade, Geestbrugkade en Nassaukade. Verder geldt er al het parkeerregime van Rijswijk en wordt het afval ingezameld door Avalex.