Aangiftes uit Gouda leiden naar verdachten van hele reeks oplichtingen

De verdachten troggelden bankgegevens af via nepsites die niet van echt te onderscheiden waren
De verdachten troggelden bankgegevens af via nepsites die niet van echt te onderscheiden waren © ANP
GOUDA - Een serie aangiftes van inwoners van Gouda heeft de politie naar twee verdachten van oplichting geleid. De mannen uit het Gelderse Tiel en Beneden-Leeuwen zouden door het hele land bijna honderd mensen hebben beroofd. Ze troggelden volgens het Openbaar Ministerie bankgegevens af via een valse link tijdens een zogenaamde Marktplaatsverkoop en haalden de rekeningen leeg. Tegen een 22-jarige man is 40 maanden cel geëist, een 23-jarige man moet als het aan het OM ligt 18 maanden de gevangenis in.
In het voorjaar van 2021 kwam de zaak aan het rollen toen meerdere Gouwenaars op dezelfde manier werden opgelicht. Ze werden door een potentiële koper benaderd nadat ze een advertentie hadden geplaatst op Marktplaats. Vervolgens werd hen gevraagd een PostNL-verzendlabel aan te maken, waarna ze voor de betaling daarvan via een link naar een nepwebsite werden gelokt. Die was niet van echt te onderscheiden. Op die site werden de bankgegevens afgetapt, waarna de rekeningen van de slachtoffers werden geplunderd.
Als de gedupeerden de naam en profielfoto van de koper controleerden, kwamen ze uit bij bestaande Facebook- en LinkedIn-accounts. De verdachten hadden die gegevens van het internet gehaald om geloofwaardig over te komen, zegt justitie.

'Zuurverdiende spaargeld verdween'

Na onderzoek hield de politie een 22-jarige man uit Beneden-Leeuwen en een 23-jarige man uit Tiel aan. Die eerste wordt door het OM gelinkt aan 96 aangiftes in een periode van anderhalf jaar. De andere verdachte had volgens justitie ook een belangrijke rol: hij koos in sommige zaken de slachtoffers uit en legde het eerste contact. Ook zou hij verschillende bankrekeningen leveren die gebruikt konden worden om het geld van de slachtoffers weg te sluizen.
'Slachtoffers zagen hun zuurverdiende spaargeld onder hun ogen verdwijnen. De slapeloze nachten die zij hiervan hebben gehad en de schaamte die ze gevoeld hebben. Het gevoel van onveiligheid dat ze zo kwetsbaar zijn voor dit soort verdachten. Zoiets kan nog een enorm lange nasleep hebben', zei de officier van justitie in de rechtbank.

Foto's met bankbiljetten

Volgens het OM gingen bij één van de verdachten de flessen champagne erdoorheen, hing de kast vol merkkleding en maakte hij foto's met stapels bankbiljetten. De ander zat in geldnood en probeerde zo over de rug van de slachtoffers een extra zakcentje te verdienen.
Tegen de 22-jarige man is 40 maanden cel geëist, waarvan 10 voorwaardelijk, tegen de 23-jarige man 18 maanden waarvan 6 voorwaardelijk. Ook vindt het Openbaar Ministerie dat de twee mannen de schade die banken aan hun klanten hebben vergoed, moeten terugbetalen. Over twee weken doet de rechter uitspraak.