Twaalf zittingsdagen uitgetrokken voor zaak-De Mos: in januari 2023 voor de rechter

Richard de Mos (l) en Rachid Guernaoui (m) na het indienen van hun ontslag als wethouder.
Richard de Mos (l) en Rachid Guernaoui (m) na het indienen van hun ontslag als wethouder. © ANP
DEN HAAG - Voormalig wethouders Richard de Mos en Rachid Guernaoui moeten op maandag 23 januari 2023 voor het eerst voor de rechter verschijnen. Dan start de inhoudelijke behandeling van de corruptiezaak tegen hun en zes aanhangers van de Hart voor Den Haag/Groep de Mos. Dat bevestigt de rechtbank aan Omroep West.
In totaal worden naar verwachting twaalf zittingsdagen uitgetrokken voor de afhandeling van het vuistdikke dossier. Dat bestaat uit acht strafzaken, voor iedere verdachte één, maar de zaken worden samen behandeld. De zaak wordt in ruim twee weken behandeld: 9 februari is de laatste zitting, tenzij er minder tijd nodig is.
De inhoudelijke behandeling is de daadwerkelijke strafzaak, waarna de rechter een oordeel velt. Gisteren werd al bekend dat de regiezittingen, waarin de daadwerkelijke strafzaak wordt voorbereid, plaatsvinden in oktober.

Drie jaar na inval

Buiten De Mos en Guernaoui behoren voormalig raadslid Nino Davituliani, horeca-ondernemers Atilla en Erdinç Akyol en een drietal vastgoedondernemers tot de verdachten. Zij worden allen verdacht van deelname aan een criminele organisatie, omdat zij zich onder meer schuldig zouden hebben gemaakt aan corruptie en schending van het ambtsgeheim.
Naar de strafzaak wordt al lang uitgekeken. Op het moment dat de rechtszaak begint, is het ruim drie jaar geleden dat de Rijksrecherche binnenviel op het stadhuis en ruim vier jaar dat het onderzoek werd geopend.
Lees alles over de Haagse corruptiezaak in ons dossier.