Hoe integer is de nieuwe Haagse raad? Commissie doet onderzoek

© ANP
DEN HAAG - De nieuwe Haagse gemeenteraad krijgt een integriteitsscreening. Een speciale commissie gaat onderzoeken of de raadsleden een baan of maatschappelijke functie hebben die mogelijk botst met hun werk in de gemeenteraad. De commissie is ingesteld omdat Den Haag de vorige raadsperiode geplaagd werd door meerderde integriteitskwesties. Ook wethouders worden sindsdien langs de integriteitslat gelegd.
Eind vorig jaar ontstond er bonje in het presidium, het dagelijks bestuur van de gemeenteraad over de instelling van de commissie. Hart voor Den Haag kon niet leven met de beoogd voorzitter Jozias van Aartsen, oud-burgemeester van Den Haag en VVD-prominent. Hart voor Den Haag betichtte de voorzitter van het presidium, die van VVD-huize is, van vriendjespolitiek. Daarna werd het stil rond de commissie.
Maar nu is de samenstelling ervan rond. Niet Jozias van Aartsen wordt de voorzitter, maar Jacqueline Biesheuvel-Vermeijden is voorgedragen. Zij is adviseur integriteit van de Tweede Kamer en voormalig fractievoorzitter van het CDA in de Haagse raad. Ook was zij jarenlang griffier in de Tweede Kamer. De andere twee leden zijn voormalig PvdA-raadslid Koen Baart en Klaartje Peters, bijzonder hoogleraar lokaal en regionaal bestuur aan de Universiteit Maastricht.

Subsidierelatie

Donderdagochtend benoemt de gemeenteraad de commissie. De commissieleden hebben de opdracht om te bekijken of de raadsleden en de fractievertegenwoordigers hun raadswerk kunnen combineren met het werk dat zij doen, de maatschappelijke functie die zij bekleden of andere persoonlijke belangen. Er wordt bijvoorbeeld gelet op het bestaan van een subsidierelatie met de gemeente.
De raad heeft afgelopen najaar besloten om deze commissie in te stellen, omdat het thema integriteit een belangrijk onderwerp is op het Haagse stadhuis. Dat is het geworden door een aantal in het oog springende kwesties zoals de corruptieverdenking aan het adres van oud-wethouders Richard de Mos en Rachid Guernaoui van Hart voor Den Haag, de vastgoeddeal met tassenontwerper Omar Munie en het vertrek van de Haagse topambtenaar die verantwoordelijk was voor de bouw van cultuurcomplex Amare. Daarnaast bleken ambtenaren op verschillende afdelingen miljoenen euro's te hebben weggesluisd.

Johan Remkes

Voormalig waarnemend burgemeester Johan Remkes stelde naar aanleiding van deze kwesties in 2019 een commissie in die alle wethouders controleert op integriteit, zoals het hebben van nevenfuncties en andere belangen. Nu komt er dus ook een commissie die raadsleden screent en een openbaar advies uitbrengt.