Celstraf en tbs voor Hagenaar die bloemiste Janet doodreed op fietspad

De plek waar Janet werd aangereden
De plek waar Janet werd aangereden © Regio15
DEN HAAG - De 61-jarige man uit Den Haag die vorig jaar de bekende bloemiste Janet doodreed moet vijftien maanden de cel in. Dat heeft de rechtbank donderdag bepaald. Bij het ongeluk in 's-Gravenzande werd Janet op het fietspad aangereden door Bram Z., die een stopteken van de politie negeerde. 'Hij heeft de dood van Janet op zijn geweten', sprak de rechtbank in het vonnis. Naast de celstraf heeft Z. ook tbs gekregen.
Bram Z. reed op de avond van 27 juli in zijn auto met beslagen ruiten op de Noordlandseweg in 's-Gravenzande. De politie was toen al gebeld, omdat hij in het huis van zijn vader al ruzie had gemaakt. Toen de politie de Hagenaar probeerde te stoppen op het fietspad, gaf hij gas en moest een agente aan de kant springen.
De 51-jarige Janet uit Hoek van Holland kwam de man op haar scooter tegen op het fietspad en kon hem niet meer ontwijken. De bloemiste belandde onder de auto en werd ongeveer twintig meter meegesleurd. Nadat hulpdiensten waren uitgerukt is zij zwaargewond overgebracht. Maar een paar dagen na het ongeluk overleed zij aan hersenletsel.

'Je bent een monster'

Tijdens een eerder zitting op 7 april legde de familie van Janet een emotionele verklaring af. Volgens haar zoon was Janet 'de beste moeder die een zoon zich kan wensen'. 'Je bent een monster', zei de zus van Janet. 'Mijn boosheid is met geen pen te beschrijven.'
De 51-jarige Janet was al twintig jaar een bekende bloemiste in de Stationweg in Den Haag en werd gezien als 'de spil van de buurt'. Op de dag van haar uitvaart kwamen honderden mensen naar haar winkel en vormden een erehaag. Ook legden zij bloemen op haar kist.
Z. is een bewoner van de GGZ-instelling Parnassia in Den Haag, waar hij werd behandeld vanwege schizofrenie en autisme. Deskundigen vinden de man verminderd toerekeningsvatbaar, en adviseerden de rechtbank al hem TBS met dwangverpleging te geven. Daarnaast krijgt de man nog een celstraf van 15 maanden, ook omdat hij op de agente was ingereden. Verder mag hij tien jaar lang geen auto meer besturen.
Het Openbaar Ministerie had, naast tbs met dwangverpleging en het rijverbod, een celstraf van achttien maanden geëist. De zus van bloemiste Janet is tevreden dat de man nu tbs heeft gekregen, maar vindt dat hij voor het ongeval al binnen een instelling vastgehouden had moeten worden. 'Het systeem heeft gefaald, we hebben levenslang gekregen.'