Man (70) aangehouden voor smokkelen van ruim 1200 kilo cocaïne

Cocaïne
Cocaïne © ANP
NIEUWERKERK AAN DEN IJSSEL - Een 70-jarige man uit Nieuwerkerk aan den IJssel is dinsdag aangehouden voor de betrokkenheid bij het invoeren van ruim 1200 kilo cocaïne. Dat meldt de politie donderdag. De drugs zaten verstopt tussen fruit dat vanuit Zuid-Amerika naar Nederland werd vervoerd.
De man kwam bij de politie in beeld door onderschepte berichten van de versleutelde communicatiedienst ANOM. Die dienst werd in het geheim opgezet en beheerd door de Amerikaanse FBI. Dat werd vorig jaar juni bekendgemaakt.
Vervolgens werd er een opsporingsonderzoek gestart naar de 70-jarige man. Daaruit bleek dat de man als expediteur in elk geval sinds 2019 betrokken was bij de zendingen van cocaïne. Er wordt nog onderzoek gedaan naar andere drugsvangsten waar de verdachte uit Nieuwerkerk aan den IJssel iets mee te maken zou hebben gehad.

25.000 euro contant geld

Ook werd het huis en bedrijfspand van de verdachte doorzocht. De politie legde beslag op de administratie, digitale gegevensdragers, een aantal telefoons en ruim 25.000 euro contant geld. De verdachte is ondertussen op vrije voeten gesteld, maar moet op een later moment voor de rechter verschijnen.