Toch weer nieuwe vluchtelingen naar azc Rijswijk

Politieke partijen in Rijswijk willen dat het AZC openblijft
Politieke partijen in Rijswijk willen dat het AZC openblijft © ANP
RIJSWIJK - Het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) gaat de beslissing van de Rijswijkse gemeenteraad over het al dan niet langer openhouden van het azc in Rijswijk niet afwachten. In een telefonisch gesprek heeft de organisatie aan burgemeester Bas Verkerk laten weten dat ze per direct 'tijdelijk' gebruik gaan maken van de klaarstaande bedden in het asielzoekerscentrum.
De gemeenteraad in Rijswijk heeft dinsdagavond nog gedebatteerd over een langere opening van het azc. In de volgende raadsvergadering zou er dan over het voorstel worden gestemd. In december had de gemeenteraad aangegeven dat het centrum eind mei na 5,5 jaar nu echt dicht moet. 'Er gebeurt altijd wel iets in de wereld', werd er bij dit besluit gezegd. Ook werd er met het COA afgesproken dat er geen nieuwe bewoners meer naar Rijswijk mochten komen.
Door de oorlog in Oekraïne zitten de opvangcentra in heel Nederland vol. De meeste vluchtelingen worden in eerste instantie opgevangen in het Gronings Ter Apel, waarna ze een andere plek in het land toegewezen krijgen. De Groningse opvanglocatie zit overvol. 'Vanwege humanitaire redenen had het COA geen andere keuze', zo schrijft burgemeester Verkerk in een brief aan de gemeenteraad.

In strijd met bestuursovereenkomst

Volgens Verkerk heeft de gemeente aangegeven dat de komst van nieuwe asielzoekers in strijd is met de bestuursovereenkomst die gemeente met het COA heeft. Het college heeft navraag gedaan bij het COA welke tijdsduur men verstaat onder 'tijdelijk' en hoe groot de instroom zal zijn. Zodra dit bekend is, zal het college zich beraden op de eventueel te nemen (juridische) vervolgstappen, schrijft de burgemeester aan de raad.
'Wij wachten eerst af wat het COA bedoelt met tijdelijk en hoe groot de instroom van asielzoekers zal zijn. Maar wij betreuren het wel dat het COA nog steeds geen nieuwe opvangplekken heeft gecreëerd in de tussentijd', laat een woordvoerder van de gemeente Rijswijk weten.

'Zeer verrast'

Coen Sleddering, fractievoorzitter van de VVD Rijswijk, keek ook op van het bericht van het COA over het azc. 'Dat heeft ons zeer verrast, want wij zitten midden in een debat over het azc. Maar dit noemen ze dan nood breekt wet', reageert hij. De VVD-fractievoorzitter wil nog niet op de zaken vooruit lopen. 'Het college heeft nu duidelijkheid gevraagd aan het COA en we gaan kijken hoe zich dat verder ontwikkeld.'
De mogelijke sluiting van het azc aan de Lange Kleiweg is al lang een discussiepunt binnen de gemeenteraad van Rijswijk. In oktober werd er besloten om het asielzoekerscentrum nog een half jaar langer open te houden vanwege de toestroom aan vluchtelingen uit Afghanistan. Maar dit zou wel echt de laatste keer zijn. 'Er is altijd wel ergens in de wereld iets aan de hand', zo klonk het tijdens het debat over het verzoek van het COA om nog een half jaar langer mensen op te vangen in Rijswijk.

Doel drie jaar lang asielzoekers opvangen

De oorlog in Oekraïne was toen nog niet begonnen, waardoor de gemeenteraad toen nog niet kon bedenken dat er dit jaar opnieuw gesproken moest worden over het langer openhouden van het azc. Het is een geschiedenis die zich zo opnieuw herhaald in Rijswijk. Het azc opende haar deuren in 2016, met als doel om drie jaar lang asielzoekers op te vangen.
Wel was er een optie om het azc twee jaar langer open te houden. Hier werd in 2019 gebruik van gemaakt. Daar waren destijds al niet alle partijen het mee eens, omdat er rond het asielzoekerscentrum zich in de loop der jaren diverse incidenten hadden voorgedaan. Toch bleef het centrum over, gevolgd door een verlenging met zes maanden na een nieuw verzoek van het COA. De voorlopige sluitingsdatum is nu nog 31 mei van dit jaar, maar de gemeenteraad zal hier tijdens de volgende raadsvergadering een definitieve beslissing over moeten nemen.