OM: Colombiaan (24) wurgde en drogeerde klant Haagse Van der Vennestraat

Deybi G. tijdens de zitting in de rechtbank in Den Haag | Tekening: Theresa Hartgers
Deybi G. tijdens de zitting in de rechtbank in Den Haag | Tekening: Theresa Hartgers
DEN HAAG - De 24-jarige Colombiaan die verdacht wordt van de moord op een 48-jarige landgenoot kende het slachtoffer via Grindr, een app waarmee homoseksuele mannen met elkaar in contact komen. Deybi G. zou Eduardo in zijn huis aan de Haagse Van der Vennestraat hebben gedrogeerd, gewurgd en bestolen tijdens een betaalde date. Tijdens de eerste niet-inhoudelijke zitting in de rechtbank bleek donderdag dat G. nog twee klanten zou hebben gedrogeerd en bestolen.
Het lichaam van Eduardo wordt op 30 november gevonden. De politie doet dagenlang onderzoek in het huis aan de Van der Vennestraat in de Haagse Schilderswijk. Weken later wordt de 24-jarige G. opgepakt. Hij wordt aangehouden op Schiphol als hij vanuit Colombia naar Nederland komt.
Het Openbaar Ministerie (OM) denkt dat G. de 48-jarige Eduardo op 27 november heeft gedrogeerd, gewurgd en daarna sieraden en een mobiele telefoon meenam. Twee andere Haagse klanten van de 24-jarige Colombiaan hebben ook aangifte gedaan van diefstal, nadat ze werden gedrogeerd door G. Het OM bekijkt die aangiftes nog.

Bijverdienen in vakantie

De verdachte komt vorig jaar naar Nederland voor een vakantie, zo vertelt zijn advocaat Sharita Bhulai. 'Hij vloog van Colombia naar Spanje. Daarvandaan ging hij naar vrienden in Nederland. Hij verdiende in zijn vakantie wat bij door zich te prostitueren. Vervolgens vloog hij terug naar Colombia.'
G. loopt tegen de lamp als hij in januari opnieuw naar Nederland komt. 'Hij wilde hier studeren, maar stond gesignaleerd. Toen hebben ze hem op Schiphol opgepakt', vertelt zijn advocaat. G. heeft geen verklaring afgelegd over wat er is gebeurd in de Van der Vennestraat. Of hij dat nog gaat doen, weet zijn advocaat niet.

Zelfmoordpoging op politiebureau

De verdachte moet binnenkort naar het Pieter Baan Centrum voor psychisch onderzoek. 'Hij hoort stemmen. Heeft van kinds af aan al psychische problemen', zegt zijn advocaat. 'Tijdens een verhoor op het politiebureau deed hij een zelfmoordpoging waar ik bij was. Heel heftig.' G. zit daarom vast in een speciale gevangenis in Vught.
Aan het einde van de zitting komt G. kort aan het woord, in het Spaans: 'Het gaat slecht met me, want niemand spreekt mijn taal in de gevangenis. Ik heb geen familie hier. Ik bel wel met mijn ouders, maar dat is het enige contact dat ik heb.' De volgende zitting is over drie maanden, ook dat zal een niet-inhoudelijke zitting zijn.
Denk je aan zelfmoord of maak je je zorgen om iemand? Praten over zelfmoord helpt en kan anoniem via de chat op www.113.nl of telefonisch op 113 of via 0800-0113.