Stilte in de teststraat: GGD 'neemt afscheid' van honderden testers

De teststraten blijven leeg
De teststraten blijven leeg © ANP
REGIO - De GGD Haaglanden en Hollands Midden hebben de afgelopen weken het aantal medewerkers bij coronateststraten fors verlaagd. In Haaglanden zijn er van de ongeveer zevenhonderd nog honderd over. En ook in Hollands Midden vertrokken honderden medewerkers. In Leiden alleen zijn er nu vijftien over, dat waren er honderd. De testers zijn niet meer nodig omdat er nauwelijk nog mensen zich bij de GGD op het coronavirus laten checken met een PCR-test.
In de evenementenhal EEC in Leiden zit een tester met blauw schort op een stoeltje voor loketje 3. Blauwe handschoentjes liggen naast haar op een tafeltje en op haar schoot rust een boek. Een collega zit wat verveeld voor een scherm. Daarop staan de afspraken, maar het zijn er niet veel. Met zwarte linten zijn looproutes aangegeven en overal staan bordjes dat je anderhalve meter afstand moet houden. Maar als je wilt kun je wel twintig meter afstand houden, want er is niemand.
'Vandaag nemen we minder dan honderd testen af', zegt Marcel Bulder. Hij is locatiehoofd van de GGD Hollands Midden in de enig overgebleven teststraat in Leiden. 'Op het hoogtepunt van de crisis waren dat er meer dan tweeduizend.' Dat betekent dat de organisatie ook flink 'moet afschalen', zoals dat officieel heet. 'We hebben de afgelopen twee weken van 80 procent van onze bemonsteraars afscheid moeten nemen.' Een bemonsteraar is de officiële term voor de medewerker die het wattenstaafje hanteert dat de neus en de keel in gaat.
Het is stil op de teststraat van de GGD Hollands-Midden in Leiden
Het is stil op de teststraat
Dat betekent dat de afgelopen weken van zestig mensen afscheid is genomen, zo'n 25 anderen waren al uit zichzelf andere dingen gaan doen. 'We hebben met iedereen een persoonlijk gesprek gehad', zegt Bulder. 'We hebben ze natuurlijk bedankt voor hun werk, maar hebben ook gevraagd of ze eventueel weer willen terugkomen als dat nodig is.' Bijna iedereen gaf aan dat de GGD direct weer mocht bellen als de nood aan de man is, zegt Bulder.
In Leiden blijft nu een klein clubje van twintig mensen over dat het 'kernteam' wordt genoemd. Op die manier hoopt de GGD de kennis en kunde in ieder geval paraat te houden voor het geval het virus - in welke variant dan ook - de kop weer opsteekt. 'We moeten ook binnen drie weken weer kunnen opschalen.'

Honderden bij Haaglanden 'eruit'

Bij de GGD Haaglanden is het beeld min of meer hetzelfde. Daar namen op een gegeven moment zo'n zevenhonderd mensen PCR-testen af. Nu zijn er nog honderd over. Ook daar zie je dat veel teststraten er leeg bijstaan of zijn opgedoekt. 'Wij nemen per dag in de hele regio nu gemiddeld driehonderd testen af', zegt een woordvoerder. Dat waren er enkele maanden geleden ook nog duizenden.
'Het waren vooral uitzendkrachten', zegt de woordvoerder. En ook van hen is dus 'afscheid genomen'. GGD Haaglanden denkt ook snel weer te kunnen opschalen. 'We hebben het al een paar keer gedaan ook', zegt de woordvoerder, die refereert aan de periode eind augustus/begin september vorig jaar. 'En wij horen ook van mensen die hier werkten dat ze graag bereid zijn weer terug te komen. Mensen willen gewoon graag een steentje bijdragen.'
Wie zich in de regio wil laten testen op corona met een PCR-test kan in de regio Haaglanden nu nog terecht op vijf plekken: Delft, twee in Den Haag, Zoetermeer en Poeldijk. Die in Poeldijk sluit echter binnenkort de deuren. In Hollands Midden zijn op dit moment nog vier testlocaties open: Gouda, Alphen aan den Rijn, Lisse en Leiden.