Delft en Westland vangen al jaren geen asielzoekers op

Vluchtelingen uit Oekraïne in een opvangcentrum in Gouda
Vluchtelingen uit Oekraïne in een opvangcentrum in Gouda © ANP
REGIO - De gemeenten Delft en Westland hebben de afgelopen twaalf jaar geen asielzoekers opgevangen. Dat blijkt uit een analyse door de NOS van cijfers die zijn opgevraagd bij het Centraal Orgaan opvang asielzoekers. Ook nu de oproep voor extra plekken voor asielzoekers steeds luider wordt, hebben de gemeenten zich niet aangemeld.
Van de vijftig grootste gemeenten in ons land vingen er drie de afgelopen jaren geen asielzoekers op, bleek uit de analyse. Naast Delft en Westland was dat ook het geval in het Brabantse Roosendaal. De cijfers gaan over de periode sinds 2010.
Staatssecretaris Van den Burg heeft de afgelopen tijd meerdere oproepen gedaan aan burgemeesters om ruimte te maken voor asielzoekers. Sommige gemeenten schoten te hulp, maar Delft en Westland meldden zich wederom niet aan.

Geen ruimte voor azc

Delft (met 101.000 inwoners) heeft naar eigen zeggen geen ruimte voor een asielzoekerscentrum omdat het een 'compacte stad' is. Een woordvoerder zegt tegen de NOS dat er geen geschikte ruimte is voor een azc binnen de gemeentegrenzen en dat er bovendien grote ambities zijn om nieuwe huizen te bouwen.
Daarnaast vangt Delft wel Oekraïense vluchtelingen op en voldoet de gemeente aan de wettelijke taakstelling voor huisvesting van statushouders, oftewel voormalige asielzoekers die inmiddels beschikken over een verblijfsvergunning. 'Daarmee ontlasten we de asielzoekerscentra ook', zegt de woordvoerder.

Wel Oekraïense vluchtelingen

Westland laat in een reactie weten dat de gemeente geen asielzoekers opvangt, maar wel vluchtelingen uit Oekraïne. Volgens een woordvoerder vangt Westland zelfs meer Oekraïners op dan omliggende gemeenten.
Verder zegt de gemeente prioriteit te geven aan huisvesting van andere doelgroepen, zoals statushouders, arbeidsmigranten, studenten en starters. Daarom is besloten dat er voor de opvang van asielzoekers geen ruimte is.
Voor Oekraïners hebben veiligheidsregio's de opdracht gekregen om opvang te regelen en voor statushouders zijn gemeenten al jarenlang verplicht om hen te huisvesten. Het kabinet werkt nu aan een wetsvoorstel om gemeenten ook bij asielzoekers tot opvang te kunnen dwingen. Veiligheidsregio's vragen al een aantal weken om noodwetgeving omdat ze de burgemeesters op korte termijn al willen dwingen om asielzoekers op te vangen, maar dat ziet de staatssecretaris niet zitten.