Doek valt na zeven jaar voor Haagse vrijplaats De Samenscholing

Vrijplaats De Samenscholing gaat dicht
Vrijplaats De Samenscholing gaat dicht © Omroep West
DEN HAAG - Het doek valt voor vrijplaats De Samenscholing aan de Beatrijsstraat in Den Haag. De gemeente Den Haag gaat de overeenkomst met de gebruikers opzeggen. Zij moeten de voormalige school over zes maanden verlaten.
Een meerderheid in de Haagse gemeenteraad steunt de plannen van wethouder Saskia Bruines (D66, economische zaken) om de school in Moerwijk na een grondige verbouwing om te vormen in een verzamelgebouw voor kleinere maakbedrijven. Volgens haar is er in Den Haag een grote behoefte aan ruimten voor dit type onderneming.
Wel verklaarde Bruines dat zij ook voor een moeilijke keuze stond omdat dit ten koste gaat van De Samenscholing. 'Dit is een van de meest ingewikkelde en lastige onderwerpen die ik heb moeten verdedigen', zei zij donderdagmiddag tijdens het debat in de gemeenteraad over haar plannen voor De Samenscholing.

Puur liefdewerk

Veel gebruikers en buren van de vrijplaats waren donderdagochtend naar het stadhuis gekomen om de politiek duidelijk te maken hoe belangrijk die voor hen is. Een vrijwilliger van de weggeefwinkel die er is gevestigd: 'Wij voelen ons thuis in De Samenscholing, waar veel zaken voor weinig gebeuren. Dit is puur liefdewerk met gesloten beurs. De blijheid van mensen als ze iets vinden wat ze nodig hebben, is onbetaalbaar. Ik zie geen andere locatie voor zo iets unieks dan in De Samenscholing.'
Vrijplaats de Samenscholing
Vrijplaats de Samenscholing © Omroep West
Volgens anderen is het heel belangrijk dat een stad als Den Haag ook 'rafelrandjes' kent. 'Dit is de mooiste en meest unieke plek van Den Haag', aldus een van de insprekers. Een andere: 'Dit is een niet vervangbaar onderdeel van Den Haag. Zonder De Samenscholing is Den Haag eigenlijk een groot Waddinxveen. Dat is niet iets om na te streven.' De volgende: 'Er zijn al veel broedplekken verdwenen. Ik hoop dat jullie over je hart kunnen strijken en deze laten bestaan.' En Neo de Bono van de Wijkcoöperatie Moerwijk: 'Laten we niet slopen wat met veel pijn en moeite, met eigen geld met eigen tijd, energie is opgezet.'
Maar in de politiek bleek toch een nipte meerderheid de plannen van de wethouder te steunen. Zo wees raadslid Hinke de Groot van het CDA erop dat de gebruikers al hadden kunnen weten dat zij niet eeuwig in de school konden blijven: dat zou in de contracten hebben gestaan. Raadslid Arjen Dubbelaar (Hart voor Den Haag) zei het al 'absurd' te vinden dat de oude school destijds werd omgevormd tot vrijplaats. Uit een buurtonderzoek van zijn partij zou blijken dat omwonden overlast ondervinden.
Vrijplaats de Samenscholing
Vrijplaats de Samenscholing © Omroep West
De meer linkse partijen kwamen echter op voor De Samenscholing. 'Deze plek met rauwe randjes dreigt te worden platgewalst', aldus Leonie Gerritsen van de Partij voor de Dieren. 'En wij vinden betaalbare bedrijfshuisvesting heel belangrijk, maar niet ten koste van broedplaatsen', voegde Mariëlle Vavier van GroenLinks daaraan toe. Fatima Faid (Haagse Stadspartij): ‘Laten we een keer kiezen voor de stad en niet voor het geld.'
Maar die oproep kon de voorstanders van de komst van de bedrijven aan de Beatrijsstraat niet over de streep trekken. Wel beloofde wethouder Bruines mede onder druk van een aantal moties van de raad dat zij nog met de buurt in gesprek gaat over de wensen voor het pand. Ook zegde de wethouder toe dat zij haar best gaat doen om voor de gebruikers een andere plek te vinden.
De Samenscholing zit ruim in een voormalige school aan de Beatrijsstraat. Maar vrijplaats kent veel langere geschiedenis. De wortels ervan liggen in De Vloek. Dat was dertien jaar lang een 'culturele vrijplaats' op Scheveningen. De gebruikers moesten er echter in 2015 uit, omdat het plaats moest maken voor een topzeilcentrum. Na een lange speurtocht langs verschillende plekken in de stad, vond het grootste deel uiteindelijk onderdak in de toen leegstaande school aan de Beatrijsstraat. In het gebouw kunnen nu bandjes oefenen, er is een muziekstudio, een concertzaal, een weggeefwinkel en een veganistisch restaurant. Verder zijn er lezingen, discussies en buurtmarkten. Volgens de gebruikers heeft de vrijplaats zijn bestaansrecht bewezen door 'als fundering te dienen voor talloze initiatieven die zonder deze plek niet hadden bestaan'. Initiatieven, ook zeggen ze, die een 'positieve uitwerking hebben op de wijk, de stad en de vele mensen betrokken bij De Samenscholing'.
In de Samenscholing is een veganistisch restaurant gevestigd
In de Samenscholing is een veganistisch restaurant gevestigd © Omroep West