Haagse raad zegt 'nee' tegen woningen op Scheveningse Pier

DEN HAAG - De Haagse gemeenteraad is klip en klaar: op de Pier op Scheveningen mogen geen woningen of hotels komen. De Pier verkeert in zeer slechte staat en renovatie is een bijzonder kostbare zaak. Eén van de mogelijkheden om de Pier te behouden is volgens de eigenaar van het bouwwerk om er woningen en hotels op te bouwen, maar daar verzet de gemeenteraad zich dus tegen. De raad zette donderdag ook een streep door een referendum over de toekomst van de Pier.
De toekomst van de Pier is ongewis. Als er niets gebeurt aan het icoon dan is het al voor 2025 niet meer veilig voor bezoekers en moet het net als een paar jaar geleden gesloten worden, zo waarschuwde de gemeente een paar weken geleden. Volgens ontwikkelaar Kondor Wessels Vastgoed, de eigenaar van de Pier, zijn er drie opties: compleet slopen, nieuwbouw of een beperkte renovatie. Ook het bouwen van woningen en hotels behoort tot de mogelijkheden.
Maar daar wil vrijwel de gehele raad niets van weten. De motie 'Geen woonplezier op de Pier' van GroenLinks werd donderdag tijdens een raadsvergadering in grote meerderheid aangenomen. Alleen Hart voor Den Haag stemde tegen. GroenLinks-fractievoorzitter Mariëlle Vavier vindt dat de Pier voor iedereen toegankelijk moet blijven en dat moet duidelijk gemaakt worden aan de eigenaar. De gemeente, die de kaders stelt bij de toekomstplannen voor de Pier, moet daarom vastleggen dat het bouwen van woningen en hotels 'ongewenst' is.
Referendum
Een vurige wens van D66 kwam niet door de gemeenteraad. De partij diende een motie in waarin staat dat er onderzocht moet worden of een referendum mogelijk is. 'De Pier is eigenlijk van iedereen', zei D66-raadslid Dennis Groenewold. 'Daarom moeten de inwoners van Den Haag betrokken worden bij de keuzes over de toekomst van het gebouw.'
Maar wethouder Anne Mulder (VVD) ziet een referendum niet zitten. 'De Pier is niet van ons, maar van iemand anders', zei hij. 'Wat gaan we doen als de stad iets wil, maar de ontwikkelaar wil dat niet? Je gaat een referendum houden over iets van iemand anders. Wij stellen als gemeente kaders voor de herontwikkeling, maar zijn daarbij afhankelijk van de wil van de ontwikkelaar.'
Vraagstuk
Ook is de toekomst van de Pier volgens Mulder 'een ingewikkeld vraagstuk' waarbij het gaat over de functie van de Pier en de financiën. 'Kan je dat overzien in een referendum?' vroeg hij zich af.
D66 ziet dat anders. 'Wij zien mogelijkheden om te bekijken of een referendum kan', zei Groenewold. 'Inwoners kunnen bijvoorbeeld kiezen tussen ontwerpen of aangeven welke kaders zij willen dat de gemeente stelt.' Dat vindt Mariëlle Vavier van GroenLinks ook. 'De uitkomst van een referendum kan toch als input dienen voor de plannen?' zei zij. 'De gemeente stelt kaders, ongeacht of het ons eigendom is of niet.' Toch werd de motie van D66 met 19 stemmen voor en 25 tegen niet aangenomen.
Belangrijk
De motie 'De Pier is van de stad' van de Partij voor de Dieren werd wel door de hele raad gesteund. Daarin staat dat, voordat er toekomstplannen gemaakt worden voor de Pier, er eerst bij inwoners 'geïnventariseerd' moet worden wat zij belangrijk vinden bij een mogelijk aangepaste Pier.