Bloemencorso zette bloemetjes buiten tijdens drukbezocht 75-jarig jubileum

Bloemenwagens rijden door Lisse tijdens het traditionele bloemencorso
Bloemenwagens rijden door Lisse tijdens het traditionele bloemencorso © ANP
REGIO - Voor het eerst sinds 2019 trok zaterdag het Bloemencorso als vanouds door de Bollenstreek. Vanwege corona kon de optocht de afgelopen twee jaar niet doorgaan, maar nu is het weer mogelijk om de praalwagens aan het publiek te tonen. Er reden dit jaar 55 wagens mee, waaronder 16 grote praalwagens. De organisatie schat dat er een bijna een miljoen mensen langs de kant stonden. We hielden je de hele dag op de hoogte van het evenement, lees hier alles nog eens terug.

Optocht trekt door Noord-Holland

Aan het begin van de avond heeft de stoet het eindpunt in onze regio bereikt. De route gaat verder in Noord-Holland. Bennebroek was de eerste plaats die daar is bezocht. Daarna volgen Heemstede en Haarlem, waar de stoet tussen 21.30 en 22.00 uur aankomt. Wie geen genoeg kan krijgen van de praalwagens, kan zondag naar Haarlem. Daar zijn ze nog een dag te bewonderen.

Grote drukte bij de optocht

Het is superdruk langs de route van het Bloemencorso, meldt de organisatie. Naar schatting bijna een miljoen mensen zijn op de optocht in de Bollenstreek afgekomen. In de dorpen waar het corso doorheen trekt is veel publiek op de been, maar ook tussen de dorpen trekt de stoet veel bekijks.
Volgens een woordvoerster zijn er dit jaar meer mensen op de optocht afgekomen dan bij de laatste editie van het corso in 2019. Door corona kon de stoet de afgelopen twee jaar niet doorgaan. 'Het is misschien een inhaalslag', zegt de woordvoerster. 'Mensen hebben ook de behoefte weer iets leuks te doen.'
Bekijk hier hoe het corso door Voorhout, Sassenheim en Hillegom trok:
Bloemencorso trekt door Voorhout, Sassenheim en Hillegom

Op naar Hillegom!

De organisatie laat net weten dat de praalwagens de gemeente Lisse hebben verlaten en nu richting Hillegom gaan. Daarmee komt bijna een einde aan de route van het Bloemencorso in onze regio. In het centrum van het dorp is het groot feest.
Bezoekers gaan op de foto met een praalwagen tijdens het 75-jarig jubileum van het Bloemencorso van de Bollenstreek
Bezoekers gaan op de foto met een praalwagen tijdens het 75-jarig jubileum van het Bloemencorso van de Bollenstreek © ANP

Praalwagens stromen Lisse binnen

De optocht is het centrum van Lisse binnengereden. De Keukenhof maakt zich nu op als volgende halte waar de stoet langs zal rijden.

Drukte goed zichtbaar

Inmiddels zijn praalwagens Sassenheim uitgereden, richting de Keukenhof. Nog steeds blijven bezoekers naar de optocht komen om het Bloemencorso te bewonderen. Ook de brandweer van Sassenheim doet mee met het corso.
Praalwagens in Sassenheim tijdens de stoet van het Bloemencorso in de Bollenstreek
Praalwagens in Sassenheim tijdens de stoet van het Bloemencorso in de Bollenstreek © ANP
Het bloemencorso is gearriveerd in Sassenheim
Het bloemencorso is gearriveerd in Sassenheim © Omroep West

Optocht gaat weer verder

Na een korte stop in Sassenheim, rijdt het corso weer verder en liggen na een vertraging van een kwartier weer op schema. De volgende stop is Lisse. Naar verwachting komen ze daar rond 15:15 uur aan.
Een corsomeisje op een praalwagen tijdens het Bloemencorso in de Bollenstreek
Een corsomeisje op een praalwagen tijdens het Bloemencorso in de Bollenstreek © Regio15

Bijzonder 75-jarig jubileum

Doordat de toegangswegen verstopt zijn, hebben veel toeschouwers de fiets gepakt om naar de optocht te komen. Zo ook een vrouw uit Wassenaar die tegelijkertijd met het corso een bijzonder jubileum viert. 'Ik ben dit jaar 75 geworden en het corso bestaat ook 75 jaar, dat is heel bijzonder. Ik kom hier al van kinds af aan en nu kom ik er met mijn eigen kinderen.'
Het Bloemencorso roept veel mooie herinneringen bij de vrouw op. 'Ik kom er graag. Met dit corso wordt het voorjaar ingeluid.'
Langs de hele route staan veel mensen en de sfeer is overal prima:
Bloemencorso rijdt na twee jaar weer door Bollenstreek

Óók drukte bollenvelden en Keukenhof

Het is niet alleen druk op en rondom de wegen naar het Bloemencorso, ook toeristen stromen weer de bollenvelden in voor een mooi kiekje tussen de bloemen. Ook de Keukenhof kent zaterdagmiddag een hoge piek van bezoekers in het park. De volgende stop van het corso is Lisse. Volgens de planning komen ze daar rond 15:15 uur aan.
Verschillende kwekers klaagden tijdens het paasweekend al over de drukte van toeristen in de velden en de schade die het de bol toebrengt. De oproep blijft: respecteer de bloem op afstand.
Het is druk in de Keukenhof met bezoekers
Het is druk in de Keukenhof met bezoekers © ANP

Corsomeisjes op de praalwagens

Het Bloemencorso is inmiddels gearriveerd in Voorhout, waar de praalwagens enthousiast worden onthaald door het publiek. Eén van de praalwagens is een met hyacint versierde zwaan. Op de praalwagen staan corsomeisjes die verkleed zijn als zwaan en het zwanenmeer uitbeelden tijdens de optocht.
Eén van de corsomeisjes vertelt dat ze zich op dit soort dagen als een beroemdheid door het dorp waant. 'Het is altijd super druk en iedereen wil met je op de foto'. De wagen is gestoken door een scouting in Lisse met verschillende bloemen, waaronder de hyacint. 'Dat ruik je zeker', lacht ze.
Een praalwagen met zwanen tijdens de optocht
Een praalwagen met zwanen tijdens de optocht © Gerrie Mencke

Optocht gevuld met muziek

Tijdens de optocht wordt het 75-jarige jubileum feestelijk gevierd met muziek van verschillende muziekkorpsen in de regio. Harold is muziekleider van één van de korpsen en heeft het korps van de eerste etappe in Noordwijk geleid. Volgens hem maakt muziek echt een verschil. 'Muziek brengt mensen in de stemming. Het geeft net dat gouden randje.'
Het is voor Harold de eerste keer dat ze hier lopen. 'Het voelt een beetje dubbel, omdat we nu voor het eerst sinds corona voor zo'n groot publiek spelen. We genieten daarom met volle teugen.'
Publiek luistert naar muziek van een muziekkorps tijdens het Bloemencorso.
Publiek luistert naar muziek van een muziekkorps tijdens het Bloemencorso. © Omroep West

Drukte op de weg in de Bollenstreek

Het bloemencorso trekt zaterdagochtend al veel publiek. De ANWB ziet veel drukte in de Bollenstreek. Het corso begon zaterdagochtend in Noordwijk en eindigt rond 22.00 uur in Haarlem. Daar zijn de praalwagens ook zondag nog te bekijken. Jaarlijks komen er meer dan een miljoen mensen op het evenement af.
Toeschouwers maken foto's van de optocht van het Bloemencorso van de Bollenstreek
Toeschouwers maken foto's van de optocht van het Bloemencorso van de Bollenstreek © Omroep West
In veel dorpen waar de stoet zaterdag doorheen komt, staan tribunes opgesteld voor het publiek. Honderden vrijwilligers werkten de afgelopen tijd aan de praalwagens. Die bevatten ongeveer 1,5 miljoen hyacinten, tulpen en narcissen.
Bloemensteker aan het werk aan praalwagens, met bloemen versierde wagens, die worden opgebouwd voor het jaarlijkse Bloemencorso
Bloemensteker aan het werk aan praalwagens, met bloemen versierde wagens, die worden opgebouwd voor het jaarlijkse Bloemencorso © ANP

'Prachtig om te zien'

Het is inmiddels topdrukte in Noordwijk. Bij het vertrek van het bloemencorso vanaf de Koningin Wilhelminaboulevard richting Voorhout laat bijstander Joop aan Omroep West weten wat het bloemencorso zo bijzonder maakt. 'Ik ben ermee opgegroeid, het blijft prachtig om al die wagens te zien.'
Het thema van dit corso is herinneringen. Joop vertelt dat hij veel mooie momenten koestert aan de optocht. 'Ik bof dat ik hier een huis heb en eerste rang zit. Met het zonnetje is het echt genieten'.
Een praalwagen met toekans tijdens de optocht van het Bloemencorso
Een praalwagen met toekans tijdens de optocht van het Bloemencorso © Omroep West

Mooiste praalwagen van het Bloemencorso

De organisatie heeft zojuist bekend gemaakt wat de mooiste praalwagen is geworden. Bij de uitslagen van de corsoprijzen is de praalwagen ‘Als een vis in het water’ in de prijzen gevallen van corsogroep KAVB Hillegom-Haarlem.
De winnende praalwagen 'Als een vis in het water' van corsogroep KAVB Hillegom-Haarlem.
De winnende praalwagen 'Als een vis in het water' van corsogroep KAVB Hillegom-Haarlem. © Wilma van Velzen

Voorbereidingen in volle gang

Het Bloemencorso meldt op Twitter dat ze inmiddels op het punt staan om te vertrekken.

De route

De 42 kilometerlange optocht trekt van Noordwijk naar Haarlem. Het Bloemencorso begint zaterdagochtend om 9.15 uur op de Koningin Wilhelminaboulevard.
Dit is de route zaterdag
Dit is de route zaterdag © Bloemencorso
 • 9.15 uur: Noordwijk (vertrek Koningin Wilhelminaboulevard)
 • 11.30 uur: Voorhout (rotonde Jacoba van Beierenlaan)
 • 12.17 uur: Tribune Sassenheim
 • 14.00 uur: Sassenheim (vertrek na pauze op de Hoofdstraat)
 • 14.30 uur: Tribune Tulperij
 • 15.15 uur: Lisse centrum
 • 15.30 uur: Lisse Keukenhof
 • 17.00 uur: Hillegom centrum
 • 18.00 uur: Bennebroek (19.00 vertrek Linneaueshof)
 • 20.30 uur: Heemstede
 • 21.30 uur: Haarlem

Bloemenwagens steken

In Sassenheim werd afgelopen week hard gewerkt om de praalwagens op tijd af te krijgen.
Kitty Does uit Voorhout is al sinds 1984 in de ban van het 'Bloemencorsovirus':
Kitty is al sinds 1984 in de ban van het 'bloemencorsovirus'
Het is dit jaar voor het eerst dat de optocht rijdt als onderdeel van de Inventaris Immaterieel Erfgoed Nederland. Om de traditie in stand te houden, staat het bloemencorso sinds november op die lijst.