Twee vrouwen en man vrijgesproken van verkrachting tijdens dates

Vrouwe Justitia, foto ter illustratie
Vrouwe Justitia, foto ter illustratie © ANP
DEN HAAG - De rechtbank in Den Haag heeft vrijdagmiddag twee Haagse vrouwen en een man vrijgesproken van verkrachting tijdens dates in hun woning. Het Openbaar Ministerie eiste juist elf jaar celstraf tegen het drietal, maar volgens de rechter is er onvoldoende bewijs van verkrachting. Wel krijgt het drietal een celstraf van een half jaar voor het bezit van de drug GHB, een vuurwapen en munitie.
De twee vrouwen (35 en 31) en de man (41) zouden sinds 2013 meerdere keren seksdates hebben gehad met verschillende vrouwen. Sindsdien hebben zeker tien vrouwen een melding bij de politie gemaakt van 'negatieve ervaringen' tijdens die dates. Vier vrouwen deden daadwerkelijk aangifte. Zij vermoedden dat ze gedrogeerd zijn en dat de seksuele handelingen dus onvrijwillig waren. De aangeefsters stelden tevens dat zij hadden afgesproken met één van de vrouwen, maar vervolgens in de woning werden geconfronteerd met een andere vrouw en een man.
Op vrijdag stelde de rechter dat er onvoldoende bewijs is dat de aangeefsters zijn gedrogeerd of gedwongen tot seksuele handelingen. Volgens de rechter is wel bewezen dat de vrouwen en man 'doelbewust numeriek overwicht' creëerden, maar dat dat op zichzelf nog geen dwangsituatie is.

Wel straf voor drugs en vuurwapen

In de woning waar de seksdates plaatsvonden werd ook de harddrug GHB en een vuurwapen en munitie in een open kluis gevonden. Daarvoor is het drietal veroordeeld tot een onvoorwaardelijke gevangenisstraf van een half jaar. Daar gaat de tijd die verdachten in voorarrest hebben gezeten nog vanaf, waardoor zij niet terug hoeven naar de gevangenis.