Eigenaar Haagse kroeg drinkt biertje met prins Harry: 'Echt een aardige vent'

Prins Harry dronk in O'Caseys een Guinness met eigenaar John Gulay
Prins Harry dronk in O'Caseys een Guinness met eigenaar John Gulay © John Gulay
DEN HAAG - De Britse prins Harry is al een week in Den Haag als beschermheer van de Invictus Games, maar hij heeft zijn officiële taken donderdagavond heel eventjes opzij gezet om een borreltje te drinken in de Ierse pub O'Casey's op het Noordeinde. De prins werd daar niet alleen getrakteerd op een flinke pint Guinness, maar kreeg ook zijn allereerste portie bitterballen te proeven. 'En die vond hij zo lekker, dat hij nog een portie heeft genomen', lacht eigenaar John Gulay.
De pub werd de afgelopen week al regelmatig bezocht door het Britse team van de Invictus Games. Donderdagavond hadden ze een wel heel onverwachtse gast meegenomen: niemand minder dan de Britse prins zelf. Nou ja, helemaal onverwachts was het niet, want eigenaar John Gulay werd van tevoren wel op de hoogte gebracht. 'We wisten stiekem wel dat hij zou komen', geeft hij toe.
Speciaal voor de prins werden in de tuin een paar banken klaargezet voor hem en zijn vrienden. 'We wilden natuurlijk wel echt het pubgevoel houden, want dat hoort bij hun cultuur', zegt John. De prins had het volgens hem dan ook opperbest naar zijn zin. 'Hij was heel relaxed en vriendelijk. Het is echt een aardige vent.'

Harry sloeg shotjes af

Hoewel de prins vrijwel al zijn royale verplichtingen heeft afgeworpen, is hij nog steeds een vip met aardig wat beveiliging. Toch hoefde er volgens John weinig maatregelen te worden genomen. 'Iedereen mocht blijven. Er werd alleen gevraagd of mensen geen foto's wilden maken', vertelt hij.
De prins bracht uiteindelijk zo'n drie uurtjes door in de pub, waar hij van enthousiaste bezoekers meerdere shotjes kreeg aangeboden. 'Die heeft hij vriendelijk afgewezen en weer uitgedeeld', lacht John. 'Hij heeft een Guinness gedronken - want dat hoort natuurlijk in een Ierse pub - en is verder aan de cola gegaan.'

Britse pers

John kon het zelf niet laten om tóch nog even met de prins op de foto te gaan. Dat mocht, maar dan wel onder voorwaarde dat de foto's niet op social media zouden komen. Via vrienden kwamen de foto's toch in handen van de Britse pers. 'Die stonden hier vanochtend allemaal voor de deur', zegt John licht geïrriteerd.
De Britse Daily Mail sprak zelfs van een toast op koningin Elizabeth, Harry's grootmoeder, die donderdag 96 jaar oud werd. Daar was volgens John geen sprake van. 'Hij heeft echt gewoon met een paar vrienden wat gedronken. Het was hartstikke gezellig.' Als klap op de vuurpijl mocht John Harry ook nog eens zijn allereerste portie bitterballen voorschotelen. 'Die had hij nog nooit gehad. En hij vond ze zo lekker dat hij nog een portie heeft genomen', lacht John.

Sharon Stone aan de bar

Of het bezoek van Harry voor John een absoluut hoogtepunt is? 'Het allermooiste was natuurlijk toen we drie jaar geleden werden uitgeroepen tot de beste Ierse pub ter wereld. Sindsdien komt hier wel een ander publiek', zegt hij trots. 'Een paar jaar geleden stond Sharon Stone hier aan de bar te dansen. Bono is ook langsgeweest, net als Paolo Nutini. Bij ons 20e jubileum stond Spandau Ballet hier op het podium' In andere woorden: Harry is de zoveelste in een mooie reeks hoogtepunten.