Winkeldief (80) ontroerd na donaties: 'Maar anderen kunnen het nog beter gebruiken'

De man had onder andere vleeswaren en kaas gestolen
De man had onder andere vleeswaren en kaas gestolen © Twitter @WA_DeLeyens
ZOETERMEER - De 80-jarige man die zaterdag in Zoetermeer werd aangehouden met gestolen boodschappen ter waarde 17,75 euro, is ontroerd door alle reacties op het bericht dat wijkagent Rob Doorneveld naar buiten bracht. De man gaf na de diefstal aan dat hij moeilijk kon rondkomen van zijn AOW en de wijkagent kreeg daarna veel reacties van mensen die iets wilden doneren. 'Meneer is daar dankbaar voor, maar volgens hem zijn er mensen die dat nog beter kunnen gebruiken dan hem', meldt de wijkagent na een bezoek aan de man.
De bejaarde man had kaas, vleeswaren en een bakje garnalen meegenomen zonder te betalen bij de Albert Heijn in winkelcentrum De Leyens. Wijkagent Doorneveld sprak zaterdag op Twitter van 'een triest verhaal'. Omdat het de eerste keer was dat de 80-jarige werd betrapt op diefstal, kreeg hij in overleg met de hulpofficier van justitie alleen een reprimande.
Het verhaal van de diefstal werd niet alleen gedeeld door Omroep West, maar ook door veel landelijke media. Wijkagent Doorneveld kreeg daarna veel berichten van mensen die hulp aanboden aan de man, die zei niet goed rond te kunnen komen van zijn AOW. De agent is zondag bij hem op bezoek geweest. 'Ik wil namens meneer iedereen hartelijk bedanken voor de hartverwarmende reacties en initiatieven', schrijft hij op Twitter.

Tassen vol boodschappen

'Ik liet hem alle reacties zien en die ontroerden hem, hij had er tranen van in zijn ogen. Hij had het niet alleen voor zichzelf gedaan, maar ook voor zijn buurtjes, zo vertelde hij me. Hij heeft hulp geaccepteerd en ik heb het hulptraject opgestart. Ik houd een vinger aan de pols', aldus de Zoetermeerse agent.
De 80-jarige man is dankbaar voor alle 'goed en lief bedoelde donaties en tassen vol boodschappen', maar wil daar geen gebruik van maken. 'Volgens meneer zijn er mensen die dat nog beter kunnen gebruiken dan hem', zegt Doorneveld. 'Ik heb contact met een aantal weldoeners gehad, maar helaas heb ik geen tijd om iedereen persoonlijk te bedanken of te berichten.'