Nieuws

Een tompouce eten zonder te knoeien: zo doe je dat

REGIO - Bijna iedereen vindt ze heerlijk, maar bijna niemand kan ze fatsoenlijk eten zonder te knoeien: tompoucen. Ieder jaar rond Koningsdag worden ze wel weer massaal gegeten. Daarom zetten we een aantal tips op een rij, waardoor jouw gezicht dit jaar niet van oor tot oor onder de room zit.
Bij bakkerij Victor Driessen in Den Haag maken ze bijna 3000 tompoucen. Bakker Nausha Niamat verklapt zijn manier om niet te knoeien. 'Ik zet 'm op zijn zij en dan pak ik een scherp mes', vertelt de bakker terwijl hij druk bezig is met de room en het bladerdeeg. 'Ik snijd de tompouce dan in drie of vier stukken, dan kan ik die stuk voor stuk netjes opeten.'
Hoe eet je het beste een tompouce?
Maar wat als je buiten bent? 'Je kan dan de bovenste kant eraf halen, die een stukje opeten en er een lepel van maken', tipt Niamat in West Wordt Wakker. 'Dan schep je de rest van de tompouce zo met de lepel naar binnen.'
Bakker Nausha Niamat is al druk aan het voorbereiden
Bakker Nausha Niamat is al druk aan het voorbereiden © Omroep West
Een tompouce, ook wel geschreven als tompoes, is een gebakje. Het is rechthoekig en bestaat uit twee lagen bladerdeeg met daartussen gele room of soms slagroom. Bovenop zit (meestal roze) glazuur. Op Koningsdag eten veel Nederlanders een oranjetompouce.
Ook Hema heeft op haar website meerdere tips om zonder te knoeien een tompouce te kunnen eten. Naast het op de zij leggen van een tompouce, zou je er ook met een vork helemaal doorheen kunnen prikken.
Zet je vork recht op de bovenste laag en ga door alle lagen heen tot je de bodem bereikt. Dat moet je dan wel heel rustig doen, want als je te snel prikt, gaat het alsnog alle kanten op.

Andere tips om normaal een tompouce te eten:

  • Splitten: Haal de bovenkant van de tompouce en verdeel de room over de onderste en de bovenste laag bladerdeeg. Zo maak je de tompouce kleiner en kun je 'm makkelijker eten, terwijl je dus zowel room eet bij de onder als bovenkant van het gebakje.
  • Verbouwen: Je kunt de tompouce ook verbouwen. Je haalt dan de bovenste laag eraf en die plak je onder de tompouce, dus onder de onderste laag bladerdeeg. Daardoor kan je de tompouce naar binnen schuiven zonder dat het room tussen de plakken vandaan schiet.
  • Likken: Wat ook veel mensen doen, is eerst de zijkanten van de room weglikken. Als er een stuk minder room tussen zit, kun je een grote hap nemen zonder dat de room overal zit behalve in je mond.
Uiteraard zou je er ook voor kunnen kiezen om het knoeien voor lief te nemen. Gewoon lekker eten en achteraf je handen en gezicht schoonmaken.