Provincie houdt voet bij stuk: geen woningbouw in Gnephoekpolder

Beeld ter illustratie
Beeld ter illustratie © ANP
ALPHEN AAN DEN RIJN - De provincie houdt voet bij stuk in haar standpunt over woningbouw in de Gnephoekpolder bij Alphen aan den Rijn. Volgens de provincie is die locatie niet geschikt voor de bouw van duizenden woningen. Dat schrijft het provinciebestuur in een brief aan de Provinciale Staten. Gemeente Alphen aan den Rijn en meerdere partijen in de Tweede Kamer willen dat er juist wel wordt gebouwd in de polder.
Volgens de provincie zijn de plannen van de gemeente niet goed onderbouwd en bovendien financieel niet haalbaar. Dat laatste komt vooral doordat de provincie grote problemen verwacht met verkeer, wanneer er duizenden mensen in het gebied komen te wonen.
Ook voorziet de provincie na onderzoek problemen met de bodem. 'Tweederde deel van de locatie Gnephoek is minder tot niet geschikt voor woningbouw', schrijft de provincie. Bovendien zou bouwen in de Gnephoek strijdig zijn met het omgevingsbeleid van de provincie. Dat beleid moet het weidevogelgebied in de Gnephoek beschermen. Ook is een deel van de polder aangemerkt als stiltegebied.

Politiek gevoelig dossier

Het dossier woningbouw in de Gnephoekpolder ligt politiek inmiddels gevoelig in Alphen aan den Rijn. Anderhalve maand voor de vorige gemeenteraadsverkiezingen viel de coalitie er al over. GroenLinks stapte uit het college nadat voormalig coalitiepartners Nieuw Elan en CDA vóór het bebouwen van de gehele Gnephoekpolder stemden. In het coalitieakkoord werd eerder door het drietal afgesproken dat alleen aan de zuidkant woningen mogen komen.
Inmiddels zijn Nieuw Elan en CDA met VVD en D66 in gesprek over het vormen van een coalitie, alle vier die partijen staan wel open voor woningbouw in een groot deel van de Gnephoekpolder.
Dit is de Gnephoekpolder, met rechts de Heimanswetering
Dit is de Gnephoekpolder, met rechts de Heimanswetering © ANP
Ook heeft de Gnephoekpolder de afgelopen tijd de Tweede Kamer bereikt. Daar werd vorig jaar een motie aangenomen die de minister oproept in gesprek te gaan met de gemeente en de provincie, om tot een doorbraak te komen. Inmiddels hebben er gesprekken plaatsgevonden, maar zoals nu uit de brief van de provincie blijkt, is het standpunt van de provincie door de gesprekken niet veranderd.

Deur op een kier, maar ook weer niet

De provincie schrijft wel dat ze openstaat om een concreet plan van de gemeente opnieuw te bekijken. Dan moet daarin wel duidelijk onderbouwd en uitgewerkt zijn hoe de gemeente omgaat met bijvoorbeeld de verwachte verkeersdrukte, de bodemkwaliteit, het financiële plaatje en de beschermde weidevogels in de polder.
Daarmee lijkt het erop dat de provincie de deur nog wel op een kier houdt, maar even verderop in de brief wordt die deur eigenlijk weer dichtgegooid: 'Wij verwachten niet dat onze inhoudelijke mening zal veranderen op basis van een uitgewerkt plan van de gemeente', valt er te lezen. 'Wij zijn daarover graag duidelijk om te voorkomen dat er verkeerde verwachtingen worden gewekt.' Wel wil de provincie graag in gesprek blijven met de gemeente.
Uitzicht op een molen in de Gnephoekpolder in Alphen aan den Rijn
Uitzicht op een molen in de Gnephoekpolder in Alphen aan den Rijn © Omroep West