Koningsdag weer als vanouds: festivals, vrijmarkten en... zon!

Koningsdag in Delft, archiefbeeld
Koningsdag in Delft, archiefbeeld © ANP
REGIO - Struinen over vrijmarkten en dansen op een festival. Na twee jaar staat er eindelijk weer een 'ouderwetse' Koningsdag voor de deur. En dat belooft ook nog eens een zonnige en droge dag te worden. 'Het wordt prettig Koningsdagweer', zegt weerman Huub Mizee. Lees alles over festivals, volle treinen en de weersvoorspelling in dit bericht.

Koningsnacht

Op veel plekken begint Koningsdag dinsdagavond al. Zo wordt Koningsnacht in Den Haag gevierd met The Life I Live in de binnenstad. Op zes verschillende podia kan je naar optredens kijken van onder anderen Paul Sinha, The Cool Quest, Prins S. en de Geit, DJ Tsepo & Camiel Mereisonne (zanger van Son Mieux) en GIAN, meldt mediapartner Den Haag FM. Het festival wordt om 19.00 uur geopend door de Oekraïense band Go_A.
In Delft is de zesde editie van het Oranjekoorts Koningsnacht Festival. Op de Markt treden onder anderen rapper Yes-R en dj Sven Fields. Het festival begint om 19.00 uur en is helemaal uitverkocht.
Merol, Mooi Wark en Freddy Moreira staan dinsdagavond, met nog een aantal artiesten, op de Markt in Gouda. Daar begint om 18.30 uur Koningsnacht Gouda. Het volledige programma vind je hier.
Alvast in de stemming komen met een fijne oranje-tompouce? Zo eet je zonder knoeien:

Het weer tijdens koningsdag

Het belooft een prachtige Koningsdag te worden. 'Vergelijkbaar met vorig jaar', zegt weerman Huub Mizee. In de ochtend is er nog geen strakblauwe lucht en is het waarschijnlijk een beetje bewolkt. Maar in de loop van de dag komt de zon erbij. 'Met de wind valt het mee en het wordt zo'n 14 tot 15 graden', voorspelt Mizee.
Wie 's ochtends vroeg al op een kleedje gaat zitten, moet zich wel warm aankleden, waarschuwt Mizee. In de ochtend is het nog een graad of 4 en vlakbij de grond is het nog iets kouder. 'Dus kleed je warm aan en trek laagjes aan voor als de zon later komt.' Hij verwacht een zonnige, niet al te warme woensdag. 'Prettig Koningsdagweer', besluit Mizee.

Vrijmarkten kunnen weer los

Twee jaar lang hebben mensen spullen kunnen verzamelen voor de vrijmarkt, het beloven dus goedgevulde kleedjes te worden deze Koningsdag. Op veel plekken in de regio kun je op zoek naar dat ene pareltje. Zo zijn er in Den Haag bijvoorbeeld rommelmarkten op de Frederik Hendriklaan, de Boekhorststraat en de Denneweg. In het centrum van Leiden kun je tijdens de kindervrijmarkt struinen over de Hooglandse Kerkgracht, Breestraat en Papengracht. In het centrum van Noordwijkerhout organiseert de scouting voor de zestigste keer de Koningsmarkt, meldt mediapartner Bollenstreek Omroep. Rond de Witte Kerk zijn meer dan vijftig kramen te vinden.

Festivals

Weer zin om te dansen en mee te zingen met artiesten? Ga dan naar een van de vele festivals in de regio. In het Zuiderpark in Den Haag staan artiesten zoals Mart Hoogkamer, Bizzey en The Darkraver op het podium tijdens Kingsworld. Afgelopen weekend werd bekend dat er nog een paar honderd kaarten beschikbaar zijn, meldt Den Haag FM.
Mart Hoogkamer
Mart Hoogkamer © Videoclip NRGY Music
Het koningshuisgezinde Katwijk kleurt traditiegetrouw helemaal oranje. In de Dwarsstraat is van 12.00 tot 18.00 uur een gratis festival van jongerencentrum De Schuit. Warhertz, The Vices en Waltzburg vind je op het podium.
In Park Rijnstroom in Alphen aan den Rijn is het gratis culturele festival Parkkunst. Vanaf 12.00 uur is er live muziek, kunst, cultuur, eten en drinken en tal van kunstkramen. Onder anderen Nico Dijkshoorn en de band Robby Valentine treden op.

Met de trein?

Ga je met de trein op pad? De NS rijdt volgens de Oranjedienstregeling. In sommige gevallen zetten ze langere of extra treinen in. Ook zijn een aantal vertrektijden en vertreksporen gewijzigd. Daarnaast waarschuwt het spoorbedrijf voor extra drukte in de treinen.
Even snel een biertje halen voordat je de trein inspringt, zit er overigens niet in. De winkels op het station verkopen geen alcohol. Daarnaast geldt er een alcoholverbod in de treinen en op de stations van dinsdagavond 19.00 uur tot en met donderdagochtend 7.00 uur.